Kamervragen van SP over gastouderopvang

PROVINCIE UTRECHT - De SP stelt dinsdag Kamervragen over de situatie in de gastouderopvang naar aanleiding van een reportage van RTV Utrecht. Maandag vertelden de ouders van de 6-jarige Keith uit Utrecht dat de opvang door gastouders niet veilig is.
Keith kwam als baby in het ziekenhuis terecht na een dagje met gastouder Jane. Die werd voor kindermishandeling vervolgd maar kreeg geen straf. Het hoger beroep in deze zaak dient volgende maand.
Boink, de organisatie voor ouders in de kinderopvang, noemt het gastoudersysteem 'ongelukkig'. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt sluit zich daarbij aan. Hij is het met Boink eens dat gastouders in dienst moeten komen van gastouderbureaus om zo meer toezicht te krijgen. Ook schrikt de SP van het lage aantal controles door gemeentes, zoals uit de reportage van RTV Utrecht blijkt.
Ook de VVD wil de hiaten in het gastoudersysteem aan de kaak stellen naar aanleiding van de berichtgeving van RTV Utrecht. De partij doet dat over drie weken tijdens een Kameroverleg met de minister over gastouderopvang.