Experts niet zeker over doodsoorzaak Vivica Spong

UTRECHT - Drie experts die de dood van de hoogzwangere Vivica Spong in Utrecht hebben onderzocht, durven niet te zeggen hoe de vrouw om het leven is gekomen. Justitie zegt dat haar vriend Mark van D. de vrouw van de trap heeft geduwd en daarna verstikt. Hij zegt zelf dat het om een noodlottige val ging.
De zitting op dinsdag begon met het verhoor van een patholoog. Die vermoedt dat Spong is verstikt maar durft geen doodsoorzaak aan te wijzen. Letsel aan de mond van de vrouw wijst op verstikking maar kan ook veroorzaakt zijn door een val. Hetzelfde geldt volgens de patholoog voor verwondingen die de vrouw aan haar hoofd had.
Na de patholoog kwam een forensisch arts aan het woord die onderzoek deed op de plaats delict. Ook hij concludeerde dat de wonden aan het hoofd en lichaam van Spong door een val van de trap kunnen komen maar ook door bijvoorbeeld stompen. Volgens hem kan het letsel van de val hebben geleid tot bewusteloosheid.
Na de forensisch arts kwam een tweede arts-patholoog aan het woord. Die onderzocht een hartafwijking van Spong maar denkt niet dat de vrouw daar onwel van is geworden. Ook hij hield een slag om de arm wat betreft de doodsoorzaak.
De verhoren van de experts kwamen de dag nadat Van D. het vuur aan de schenen werd gelegd tijdens een verhoor in de rechtszaal. Daarbij werd duidelijk dat die zijn verhaal over wat er op de dag van de dood van Spong is gebeurd meerdere keren heeft veranderd.
Volgens zijn eerste verklaringen had Van D. 's ochtends vroeg op zijn laptop zijn werkmail gecheckt en was hij na ruzie met Spong naar het gemeentekantoor en vervolgens zijn werk gegaan.
Onderweg zou Van D. een telefonische vergadering hebben gehad, maar later bleek dat hij dit gesprek rond 10 uur 's ochtends in zijn auto voor de deur van zijn woning voerde. Ook ging toen pas voor het eerst zijn laptop aan.
Woensdag is de derde dag van de rechtszaak. Dan zal het Openbaar Ministerie de strafeis bekendmaken.

Expert erg voorzichtig bij proces dood Spong

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.