Westbroek eet met Van Zanen, loktienerboete ingetrokken

UTRECHT - Voorlopig worden er geen loktieners meer ingezet in de Utrechtse horeca om de nieuwe alcoholwet te handhaven. Dat heeft burgemeester Van Zanen toegezegd. De uitgeschreven boete van 1300 euro voor kroeguitbater Henk Westbroek, die een wijntje schonk aan loktiener van 17 jaar, is ingetrokken.
De mystery guests werden onlangs ingezet in veertien horecazaken om te controleren of de nieuwe leeftijdsgrens (18+) bij het verstrekken van alcohol wel werd nageleefd.

1300 EURO BOETE

Vorige week ontstond ophef over een loktiener in het Utrechtse café van Henk Westbroek, Stairway to Heaven. Zij kon een wit wijntje bestellen en dat kwam Westbroek op een boete van 1300 euro te staan. Hij en andere kroegbazen in de stad reageerden zeer verontwaardigd op de actie van de gemeente.
De Utrechtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland noemde de controles onbegrijpelijk en de boetehoogte 'buiten elke proportie'. De VVD en D66 stelden vragen over de kwestie, waarop Van Zanen dinsdag liet weten dat de handhaving niet goed is gegaan.

JURIDISCH

De gemeente stelt dat het juridisch niet is toegestaan om kinderen tussen de 16 en 18 in te zetten om alcohol te bestellen, omdat in het strafrecht niet alleen de kroeg, maar ook die jongeren dan strafbaar zijn. De gemeente mag niet aanzetten tot strafbare feiten.
Wél onderzoekt de stad of de jongeren op een andere manier kunnen worden ingezet, zónder dat ze strafbaar zijn. Daarover wordt onder meer overleg gevoerd met het ministerie. Een van de mogelijkheden waar de gemeente aan denkt is de inzet van jongeren van 18. Gekeken wordt of kroegeigenaren deze jongeren vragen naar hun identiteitsbewijs.

WESTBROEK

Henk Westbroek laat weten dat hij de boete toch niet had betaald, maar hij vindt het de burgemeester wel sieren dat hij tot inkeer is gekomen.
Later op de avond at Westbroek een biefstuk met friet met Van Zanen. De Utrechtse zanger twittert daarover: "Hij betaalde; uit eigen zak. Hartstochtelijke liberalen zoals hij heb ik wat mee."

Reacties van Henk Westbroek en VVD-raadslid Mark Dijk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.