Veenendaals gebiedsverbod opnieuw onrechtmatig

VEENENDAAL - Burgemeester Kolff van Veenendaal is opnieuw teruggefloten door de rechter. Hij had geen gebiedsverbod mogen opleggen aan een inwoner die was veroordeeld voor uitgaangsgeweld.
Kolff was bang dat de man opnieuw geweld zou gaan gebruiken in het centrum en legde hem een gebiedsverbod op van drie maanden, waarop de man naar de rechter stapte.
Op basis van de stukken oordeelt de bestuursrechter dat de burgemeester in dit specifieke geval het gebiedsverbod niet had mogen opleggen. De wet biedt deze mogelijkheid alleen als voor verstoring van de openbare orde ernstig gevreesd moet worden. Dit heeft de burgemeester met de door hem verstrekte informatie onvoldoende kunnen aantonen, oordeelde de bestuursrechter.
Eerder zette Kolff twee keer een gebiedsverbod in om veroordeelden in zedenzaken te weren. Ook in deze gevallen veegde een rechter die ingreep van tafel.
Kolff is voorstander van een harde lijn. In zijn Nieuwjaarstoespraak zei hij dat hij niet zou rusten totdat er vooruitgang was geboekt in het geval van de zedenzaken.

REACTIE KOLFF

"Ik respecteer de uitspraak van de rechter, maar voel me beperkt in het handhaven van de openbare orde waarvoor ik wel verantwoordelijk ben. Ik vind het gebiedsverbod nog steeds gerechtvaardigd. Omdat ik vrees voor een verstoring van de openbare orde wilde ik de man, zolang zijn opgelegde training duurt, niet in het uitgaansleven van Veenendaal hebben. Samen met de politie en de horeca doen we er alles aan om het uitgaansleven hier gezellig en veilig te houden."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.