"Versplintering Amersfoortse politiek slecht voor de stad"

AMERSFOORT - De versplintering van het politieke landschap is slecht voor Amersfoort. Dat zegt politicoloog André Krouwel. Het vormen van een stabiel college zal erg moeilijk worden. "Als ontevreden mensen binnen een partij ervoor kiezen om voor zichzelf te beginnen, wordt het over het algemeen niet beter."
Met de nieuwe partij Amersfoort Anders van de tweelingzussen Bettie en Rita van Plateringen erbij doen er op 19 maart dertien partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Andere nieuwkomers: Amersfoort 2014, de Seniorenpartij Amersfoort, OPA Amersfoort en Belangen Gemeenschap Amersfoort.
De versplintering is het gevolg van de jarenlange onrust in de Amersfoortse politiek. Het college viel en meerdere wethouders stapten tussentijds op. En dan waren er ook nog een spookraadslid, de affaire rond Ramón Smits Alvarez en het uiteenvallen van de Burger Partij Amersfoort (BPA) na interne ruzies.
Amersfoort Anders is opgericht door drie ex-BPA'ers. Bettie en Rita zijn niet bang voor een negatief imago. Hun partij is opgericht vanuit de 'wij-cultuur', zeggen ze.
Krouwel: "Dat is een mooi beeld. Zorg er dan voor dat je bij elkaar blijft en bied stabiliteit. Maar ik weet dat in de meeste gevallen lokale partijen en nieuwe partijen instabiel zijn en voor veel politieke herrie zorgen en niet voor politieke stabiliteit."

"Lokale partijen bron van politieke herrie"