OM eist 20 jaar cel voor moord op Vivica Spong

UTRECHT - Het OM heeft twintig jaar cel geëist tegen Utrechter Mark van D. voor het ombrengen van de 31-jarige Vivica Spong.
De officier van justitie stelt dat er voldoende bewijs is voor moord met voorbedachte rade. Dat de vrouw zwanger was van een levensvatbaar kind (Julian) is meegenomen in de strafeis. De aanklager sprak van een dubbele moord en vroeg de rechtbank om een schadeclaim van 75.000 euro toe te kennen.

VERSTIKKING

Justitie verdenkt de 43-jarige Van D. ervan dat hij juli 2012 zijn hoogzwangere vriendin Vivica om het leven heeft gebracht in haar woning aan de Utrechtse Van Brakelstraat. Hij zou het nichtje van de bekende strafpleiter Gerard Spong van de trap hebben geduwd en daarna hebben verstikt.
Mogelijk is dit gedaan met een later gevonden bebloede onderbroek, suggereerde de officier van justitie. Een deskundige verklaarde eerder dat wurging niet altijd sporen achterlaat, bijvoorbeeld als er een trui wordt gebruikt. "Er zijn alleen aanwijzingen voor verstikking. Die zijn zwak, maar er zijn geen bewijzen voor andere doodsoorzaken", aldus de officier.

'NEK BREKEN DOE JE ZO'

Op de derde procesdag ging het vooral over diverse inconsequenties in de verklaringen van Van D. Volgens de officier zijn een shirt en boxershort met bloed van Vivica erop verstopt. Op veel verschillende plekken in de woning lag bloed en ook in de auto van de verdachte, aldus de officier. Ook zou Van D. op meerdere computers de zoektermen 'nek breken doe je zo', 'opgewonden raken van nek breken vriendin' en 'murder without a trace' hebben ingetikt.
Van D. zou bovendien zelf over verstikking zijn begonnen, zonder dat daarover nog maar iets naar buiten was gebracht. "Ik kan niet anders dan concluderen dat Mark van D. betrokken is geweest bij de dood van Vivica en Julian", zei de officier.

EXPERTS

Experts kunnen niet met zekerheid zeggen hoe de vrouw om het leven is gekomen. Letsel aan de mond van de vrouw wijst op verstikking, maar kan ook veroorzaakt zijn door een val. Hetzelfde geldt volgens de patholoog voor verwondingen die de vrouw aan haar hoofd had. Van D. houdt vol dat er sprake is geweest van een noodlottige val. De Utrechter heeft geen strafblad. Hij is volgens een deskundige narcistisch, maar wel toerekeningsvatbaar.

OUDERS

De advocaat van de nabestaanden vroeg woensdag om een immateriële schadevergoeding van 50.000 euro, naast een materiële vergoeding. De ouders van Vivica Spong lazen gedichten voor waarin zij hun verdriet verwoordden. "Zolang wij niet weten wat er precies gebeurd is kunnen wij het verdriet niet verwerken", werd onder meer gezegd.
Ook beschreef de vader hoe hij zijn dochter met haar zoontje Julian, die ze dus alleen gevoeld heeft, in de kist zag liggen tijdens de begrafenis.