Eis: celstraffen voor runners xtc-fabriek Baarn

BAARN - De officier van justitie heeft celstraffen van vijf en drie jaar - waarvan een jaar voorwaardelijk - geëist tegen twee mannen die betrokken zouden zijn bij het runnen van een groot xtc-laboratorium aan de Goeman Borgesiuslaan in Baarn. Voor één verdachte is vrijspraak gevraagd.
Op 7 september 2011 werd het lab aangetroffen op een bedrijventerrein. In het pand werden zowel de grondstoffen als de drugs zelf geproduceerd. De professionele xtc-fabriek vormde volgens het OM een gevaar voor de omgeving en de volksgezondheid. Niet alleen vanwege het risico op explosies, ook omdat er MDMA en PMMA is gevonden.

PMMA

"PMMA is een gevaarlijke stof die tamelijk langzaam werkt. Innemers zullen daarom snel nog een pilletje nemen omdat ze denken dat het geen effect heeft. Dan bestaat de kans dat er te veel wordt genomen met alle gevolgen van dien. Bijvoorbeeld hartritmestoornissen, psychoses of paniekaanvallen", aldus een woordvoerder van het OM.

VOORTVLUCHTIG

Agenten troffen het lab aan na een melding over stankoverlast. De man die in het pand aan het werk was, verklaarde tegen de politie dat hij bezig was met schoonmaakmiddelen. Hij werd nog niet aangehouden en kneep er snel tussenuit. Hij is nog altijd voorvluchtig. Zijn zaak werd woensdag bij verstek behandeld. Hij is volgens justitie degene die het laboratorium heeft opgezet. Tegen de man is woensdag vijf jaar cel geëist.
Al eerder, in 2006, is de man veroordeeld tot een celstraf van ruim tien jaar als leider van een criminele organisatie en het in- en uitvoeren van synthetische drugs. Er staat nog een vordering van tien miljoen euro open in deze zaak.

ZELFMOORD

Er zijn drie medeverdachten in de zaak. Een van hen pleegde na zijn aanhouding zelfmoord in gevangenis Wolvenplein in Utrecht. Woensdag stonden nog twee verdachten van 60 en 35 jaar voor de rechter, een vader en zoon.

VADER EN ZOON

De vader, die de panden huurde, heeft verklaard niets te weten van een drugslaboratorium. Hij verhuurde een deel van het perceel weer door aan zijn zoon. Omdat uit het onderzoek geen bewijs naar voren is gekomen dat hij op de hoogte was van het drugspraktijken, is de officier van justitie van mening dat de man moet worden vrijgesproken.
De zoon stelt dat hij niet betrokken was bij het xtc-laboratorium, maar dat vindt de officier van justitie niet geloofwaardig. Er is divers bewijs te vinden voor een actieve rol, vindt de aanklager. Samen met de twee medeverdachten heeft de 35-jarige man naar het oordeel van de officier een groot, professioneel laboratorium opgezet met alle gevaren voor de omgeving en de volksgezondheid van dien. Tegen hem eiste ze een celstraf van drie jaar, waarvan één voorwaardelijk.