Eis 3 jaar cel voor ondergrondse wietkwekerij Zeist

ZEIST - Het Openbaar Ministerie heeft 3 jaar celstraf geëist tegen de 61-jarige man die verdacht wordt van het hebben van een ondergrondse wietkwekerij in Zeist. Ook houdt het OM hem verantwoordelijk voor bodemverontreiniging. De verdachte ontkent iedere betrokkenheid.
De megakwekerij bij de Ericaweg werd in maart vorig jaar ontdekt. Het bestond uit een gangenstelsel en vier ondergrondse ruimtes, waar onder meer dieselaggregaten en ongeveer 2.200 wietplanten stonden. Bij de toegang lag een valse hond in een hok.
Justitie gaat er vanuit dat de installatie zeker tien jaar heeft gedraaid. Het zou de eigenaren miljoenen euro's hebben opgeleverd. De verdachte zegt dat hij niet wist dat de kwekerij onder zijn grond lag, maar volgens de officier van justitie is het onbestaanbaar dat hij niets wist van de kwekerij.
De officier benadrukte dat de verdachte op het perceel in het bos woonde. Bovendien werkte hij vaker met hennep en had hij grote sommen cash tot zijn beschikking. Er zijn ook meerdere verklaringen van getuigen tegen de verdachte en uit luchtfoto's blijkt dat er vorig jaar nog gegraven is.

INSPECTIE

Volgens de advocaat van de verdachte liet hij zijn grond inspecteren toen hij die aan de provincie wilde verkopen. Als hij van de ondergrondse kwekerij had geweten, had hij dat nooit laten doen, aldus de raadsman.
De advocaat bevestigde tijdens een voorbereidende zitting dat zijn cliënt drie keer eerder is aangehouden in verband met hennepzaken, maar dat hij er deze keer echt niets mee te maken heeft. Het cash geld zou van de verkoop van een bedrijf in Duitsland komen, maar daarover wilde de verdacht op de zitting donderdag niets zeggen.
De man zit al maanden in voorarrest. Justitie heeft goederen, waaronder een boot, in beslag genomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.