"Steeds meer mishandelde ouderen in Utrecht"

PROVINCIE UTRECHT/BUNNIK - Het aantal Utrechtse ouderen dat wordt mishandeld is het afgelopen jaar opnieuw verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van het Steunpunt Huiselijk Geweld Stad en Regio Utrecht, die RTV Utrecht in handen heeft. In 2013 kreeg het steunpunt 91 meldingen binnen, tegen 43 in het jaar ervoor.
Volgens het Steunpunt en het Nationaal Ouderen Fonds in Bunnik zijn bezuinigingen op ouderenzorg een van de redenen van de explosieve stijging. Ook komen er steeds vaker meldingen binnen doordat steeds meer ouderen erover durven te praten. De getallen van 2010 en 2011 lieten eveneens al een flinke toename zien. Het aantal meldingen ging toen van 13 naar 27.
Het Ouderen Fonds raadt alle mishandelde ouderen aan melding te maken van geweld, bijvoorbeeld bij de huisarts. "Het is niet normaal dat er niet voor je gekookt wordt of dat er gezegd wordt: U zeurt te veel," zegt Monique Wolfkamp van het Nationaal Ouderen Fonds.
Zowel het Steunpunt als het Nationaal Ouderen Fonds verwachten dat ook de komende jaren het aantal meldingen blijft stijgen. In de meeste gevallen gaat het om lichamelijke, psychische en financiële mishandeling.

Aantal mishandelde ouderen in Utrecht stijgt explosief