Internationaal gezochte Rwandees opgepakt in Leusden

LEUSDEN - In Leusden is donderdagmorgen een Rwandees opgepakt, die tegenstander is van het autoritaire regime in zijn eigen land. Rwanda heeft Nederland om zijn uitlevering gevraagd, zegt Justitie. De man werd internationaal gezocht voor betrokkenheid bij de volkerenmoord van 1994.
Het gaat om de 54-jarige Jean-Baptiste Mugimba, die volgens zijn advocaat lid is van een organisatie die oppositie voert tegen het bewind van ex-guerillaleider Paul Kagame. Kagame is inmiddels bijna 20 jaar aan de macht en sinds 2000 president van het land.

MOORDPARTIJEN

Rwanda beschuldigt Mugimba er onder meer van dat hij in 1994 heeft geholpen bij het voorbereiden van enkele van de beruchte moordpartijen in het land. De Immigratie- en Naturalisatiedienst trok daarom in juni de verblijfsvergunning van Mugimba in. Hij zou verantwoordelijk zijn geweest voor de voorbereiding en uitvoering van moordpartijen op Tutsi's in Nyakabanda, een wijk van de hoofdstad Kigali.
Mugimba was secretaris-generaal van de CDR, destijds een beruchte extremistische partij. Hij wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij het opstellen van lijsten met daarop de namen van Tutsi's die vermoord moesten worden. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij de levering van wapens aan militieleden, het opwerpen van wegversperringen en verschillende aanvallen op Tutsi's.

EERLIJK PROCES

Ook in Nederland liep een strafrechtelijk onderzoek tegen de Rwandees. Het OM werkt echter volgens het principe dat opsporen en vervolgen van internationale misdrijven zoveel mogelijk moet gebeuren in het land waar die misdrijven zijn gepleegd. Volgens Justitie bestaat er genoeg zekerheid dat Mugimba in Rwanda een eerlijk proces en een menselijke behandeling krijgt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.