PvdA: experimenten legale wiet toestaan

De PvdA wil dat er lokaal of regionaal geëxperimenteerd mag worden met legale wietteelt. Tweede Kamerlid Marith Rebel heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie hiertoe vrijdag opgeroepen in een interview met Nrc.next.
De experimenten kunnen volgens haar uitwijzen of het reguleren van wietteelt en het leveren van wiet aan bonafide coffeeshops, leiden tot een effectieve aanpak van criminaliteit en overlast.
De coalitiepartij staat hiermee lijnrecht tegenover het rigide beleid van Opstelten. Hij ziet niets in de gereguleerde wietteelt. Volgens hem is legale verkoop ook niet mogelijk vanwege internationale verdragen.

WIETCLUB

De oproep van de PvdA is een steun in de rug voor het stadsbestuur van Utrecht. Die wil graag een wietclub in de gemeente toestaan. De leden kunnen dan samen legaal hennepplanten kweken. Eerder zei wethouder Everhardt dat toestemming van Opstelten niet nodig is en dat het minister van Volksgezondheid daarover gaat.
Er loopt ook een aanvraag voor een wetenschappelijk experiment met wiet door psychiatrische patiënten. Everhardt, van huis uit jurist en zelf jarenlang voorzitter van het Centrum Jeugd van verslavingskliniek Trimbos, heeft dat experiment in handen gegeven van onder meer Victas, Altrecht en verslavingsonderzoekers.

BUITENLAND

Inmiddels is cannabis in het Zuid-Amerikaanse Uruguay gelegaliseerd. De staat produceert zelf en verkoop mag alleen aan onderdanen.
In de Amerikaanse Staten Washington en Colorado wordt het dit jaar legaal voor winkels om cannabis te verkopen, alhoewel op federaal niveau cannabis nog verboden is.
In Spanje zijn er legale wietclubs en in sommige kantons in Zwitserland is het legaal om voor eigen gebruik enkele planten te houden. In sommige andere landen is cannabis alleen voor medisch gebruik gelegaliseerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.