Massaontslag Rabo verrast bonden

UTRECHT - Rabobank schrapt de komende twee jaar nog eens duizend tot tweeduizend arbeidsplaatsen. Het banenverlies vindt plaats bij de centrale organisatie in Utrecht. Daar werken in totaal 11.500 mensen.
Een woordvoerster van de bank kon vrijdagavond niet zeggen of en hoeveel gedwongen ontslagen er zullen vallen.
Rabo wil de komende twee jaar nog eens 220 miljoen aan kosten besparen. De bank is ervan overtuigd dat het beter, sneller en slimmer kan in de centrale organisatie, tegen lagere kosten.
Rabo wil de activiteiten in Nederland herinrichten en streeft daarbij naar honderd lokale banken. Eerder kondigde de bank al aan 8000 banen te schrappen bij de lokale kantoren.

BONDEN

De vakbonden zijn geschrokken van het massa-ontslag. CNV-bestuurder Sandra Hendriks liet weten "onaangenaam verrast te zijn".
Haar collega Jan Paul Veenhuizen van FNV Finance zei vrijdag ook dat het tijdstip van de aankondiging, op de vrijdagavond, verbazing wekte. Reinier Castelein van De Unie sprak vrijdagavond in Nieuwsuur van "de zoveelste verrassing die Rabobank voor ons heeft. Het begint gebruikelijk te worden".
Opmerkelijk is ook de ruime bandbreedte in de aankondiging. Volgens Veenhuizen "wil Rabobank kennelijk een signaal afgeven, maar waarvoor is nog onduidelijk. Gaat het nog slechter dan gedacht bij de bank of willen ze zeggen dat ze er alles aan doen om boven Jan te komen?"
Rabobank brengt maandag zijn ledencertificaten naar de beurs. De Unie vermoedt een verband met de aankondiging van vrijdag. "Als je de lasten verlaagt, kun je de certificaten meer waard laten zijn. Ik heb de indruk dat de timing uitermate handig is", aldus Castelein in Nieuwsuur. Hij vindt dat "de werkvloer betaalt voor de schade die aan de top wordt veroorzaakt".

Jan Paul Veenhuizen van FNV Finance over banenverlies Rabobank