Utrechtse fotografe wint Zilveren Camera

UTRECHT - Fotografe Ilvy Njiokiktjien uit Utrecht heeft de Zilveren Camera gewonnen. Ze kreeg de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland zondag voor een foto die ze maakte bij de begrafenis van Nelson Mandela.
In 2008 won Njiokiktjien al eens de Canon Prijs van de Zilveren Camera, de prijs voor jong fotografisch talent. Later dat jaar sleepte ze de National Geographic fotoprijs in de wacht in de categorie Mens. In 2013 werd de Utrechtse als eerste benoemd tot Fotograaf des Vaderlands. Een eretitel in navolging van Dichter des Vaderlands om het vak fotografie bij het publiek een breder gezicht te geven
De Zilveren Camera Canonprijs voor vernieuwende fotojournalistiek ging dit jaar naar Rob Hornstra en Arnold van Bruggen. Zij maakten 'The Sochi Project', een fotoserie over de omstreden Olympische Spelen in Rusland. De Nationale Portretprijs ging naar fotografe Robin de Puy. Ze fotografeerde haar vakgenote An-Sofie Kesteleyn.
ANP-fotograaf Martijn Beekman won in twee categorieën. Een afbeelding van Mark Rutte die een handkus geeft aan Tweede-Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg werd verkozen tot
beste binnenlandse nieuwsfoto. Foto's over de politieke onrust rond het woonakkoord leverden hem de prijs op voor de beste fotoserie in de categorie binnenlands nieuws.
Ruim 548 fotografen zonden in totaal ongeveer 10.000 foto's in voor de jaarlijkse persfotowedstrijd. Een vakjury van fotografen, fotoredacteuren en journalisten koos de beste nieuwsfoto van het afgelopen jaar en de winnaars in de andere categorieën. De thema's portret en cultuur & entertainment kregen dit jaar de meeste inzendingen.