Explosie winkelcentrum Zeist niet door lek in gasleiding

ZEIST - De explosie bij een islamitische slagerij in een winkelcentrum in Zeist kwam niet door een lek in een gasleiding. Dat meldt een woordvoerder van netbeheerder Stedin. Wat wel de oorzaak is geweest, onderzoekt de politie op dit moment.
De ontploffing maandagochtend liet het kleine winkelcentrum De Clomp op zijn grondvesten schudden en veroorzaakte grote schade. De winkelpui van de slagerij werd door de klap weggeblazen en ook de achterkant van de winkel raakte ontzet.
Negen omliggende winkels hebben ook schade opgelopen door de druk en het rondvliegende puin. In de loop van de ochtend werd uit onderzoek duidelijk dat er geen gevaar is voor instorting.

WINKELCENTRUM DICHT

Een deel van de passage is met houten planken afgesloten voor onderzoek maar enkele winkels konden gedurende de dag weer open. Het kan wel nog dagen en misschien zelfs weken duren voor alle winkels weer open kunnen.
Voorzitter Peter Kuster van de winkeliersvereniging zegt dat de gedupeerde ondernemers erg geschrokken zijn. Onder meer door het nachtelijke tijdstip van de explosie vielen er geen slachtoffers. Uit metingen van de brandweer blijkt dat er geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen.
GEEN GASLEK, WEL RENOVATIE
De brandweer vermoedde kort na de ontploffing dat de oorzaak mogelijk een lekkende gasleiding was maar dat blijkt dus niet het geval.
In het verleden zijn er veel gaslekken in de omgeving geweest. Ook de geschrokken eigenaar van de slagerij beaamt dat. Projectontwikkelaar Rialto BV zou juist deze maand komen met een nieuw renovatieplan voor het verouderde winkelcentrum. Er lag al een plan, maar dat trok de eigenaar vorig jaar terug wegens veranderingen op de vastgoedmarkt. Het plan zou aanzienlijk soberder worden.

SENIORENFLAT

Winkelcentrum De Clomp ligt in de gelijknamige wijk in het zuidwesten van Zeist. Niet ver daarvandaan staat seniorenflat De Grote Koppel, waar door een brand drie maanden geleden een dode en meerdere gewonden vielen.

Omwonende hoorde 'enorme knal'
Eerste beelden van de ravage na de explosie in Zeist
Winkelcentrum De Clomp afgezet na explosie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.