Giphart over sluiting Polare: "voor niemand leuk"

UTRECHT - Schrijver Ronald Giphart is niet blij met de sluiting van boekhandel Polare op de Stadhuisbrug in Utrecht: "Als een grote boekhandel met heel veel omzet wegvalt dan is dat voor niemand leuk. Ook niet voor de kleine boekhandel."
De sluiting, die volgens de winkelketen zelf tijdelijk is, werd vlak voor sluitingstijd aangekondigd. In totaal blijven bij 20 Polare-winkels in Nederland en 9 in België de deuren dinsdag gesloten. Ook de internetwinkel van het boekenbedrijf verwerkt geen bestellingen.
Polare ontstond vorig jaar door een samenvoeging van Selexyz en De Slegte. Een dreigend faillissement van Selexyz werd daarmee afgewend. Tweedehandsboekwinkel De Slegte op de Oudegracht is dinsdag wel open.
Het gaat al langer niet goed met Polare. Eerder deze maand wilde het Centraal Boekhuis geen boeken meer leveren. Dat conflict werd uiteindelijk opgelost waarna Polare een week geleden liet weten 'de toekomst met vertrouwen' tegemoet te zien.
Giphart heeft wel een idee over waarom het slechter gaat met de boekwinkel op de Stadhuisbrug: "vroeger was Broese-Kemink één van de beste boekhandels van het land [...] later met alle mogelijke fusies en projectontwikkelaars en mensen die geld kwamen leeghalen werd het al minder en minder. En toen kwam er ook nog eens een door een reclamebureau bedachte naam 'Selexyz' waarvan niemand tot de dag van vandaag weet hoe je het moet spellen. Tsja."
Wat de toekomst brengt voor Polare is nog niet duidelijk maar Giphart heeft wel een paar tips. Volgens hem moet het bij de winkel meer gaan draaien om de boeken. Ook een naamsverandering lijkt de Utrechtse schrijver geen slecht idee: "Voor een betere naam: De Utrechtse Boekhandel of wat was er mis met Broese Kemink?"

Ronald Giphart teleurgesteld over verdwijnen Polare
Sluiting Utrechtse Polare-winkel "klap voor de stad"