Eis: 25 jaar cel en tbs voor psychopaat Leusden

LEUSDEN - Het OM heeft in hoger beroep 25 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen Arthür N. uit Achterveld bij Leusden. De man wordt verdacht van dertien misdrijven, waaronder het doodsteken van de 41-jarige Ruud Kinneging.
Het gaat verder om een groot aantal oplichtings- en verduisteringsfeiten, een gijzeling, diefstal en belaging en een poging moord/doodslag op een vrouw en haar zoon op 28 oktober 2009 in Nijkerk.
Kinneging werd op 2 november 2009 dood in zijn woning aan de Stijgbeugel aangetroffen. Hij was mishandeld en waarschijnlijk al op 27 oktober doodgestoken. Het OM ziet voldoende bewijs in het dossier om aan te tonen dat sprake is van doodslag. Zo zijn in de woning van het slachtoffer bijvoorbeeld bloedsporen aangetroffen.

BLOED EN DNA

Het gaat om met bloed gestempelde schoensporen die zijn veroorzaakt door de schoenen die verdachte droeg ten tijde van zijn aanhouding. Bloedsporen op de bank, de vloer in de woonkamer, in de badkamer, op het keukenblad, op het voeteneinde van het bed en op de lattenbodem van het bed matchen met het DNA van verdachte.

SLEUTELS

Ook zijn bij N. sleutels aangetroffen die passen op de sloten van de woning van het slachtoffer. Het feit dat het slachtoffer in de afgesloten woning werd gevonden en verdachte naast het slachtoffer de enig aantoonbare houder van de sleutel van de woning was, speelt een rol bij het bewijs.

EX

N. zou het feit kort na zijn vrijlating op 23 oktober 2009 hebben gepleegd nadat hij een straf voor oplichting had uitgezeten. Tussen zijn vrijlating op 23 oktober 2009 en zijn aanhouding in België op 9 december 2009 heeft hij zich vermoedelijk ook schuldig gemaakt aan belaging van en poging tot moord op zijn ex-vriendin.
Toen hij het huis binnendrong, wist zij naar het dak te vluchten en tijd te rekken zodat de politie hem die dag, 28 oktober 2009, kon arresteren voordat hij haar iets aan kon doen. Hij werd vastgezet in de Penitentiaire Inrichting in Arnhem.

ONTSNAPPING

Op 6 december 2009 wist hij daar te ontsnappen door een medewerker van de Penitentiaire Inrichting en een passerende automobilist te bedreigen en te gijzelen. N. vluchtte naar België waar hij drie dagen later werd aangehouden en vastgezet. De verdachte werd november 2011 vanuit België overgebracht naar Nederland om berecht te worden.
De rechtbank veroordeelde N. tot dezelfde straf als vandaag in hoger beroep is geëist. Het OM vindt dat een zeer lange celstraf van 25 jaar recht doet aan de ernst van de feiten. Het OM vindt dat daarnaast de tbs opgelegd moet worden.
De verdachte heeft weliswaar niet meegewerkt aan een persoonlijkheidsonderzoek, maar er zijn wel rapportages opgemaakt toen hij in 2000 terecht stond voor het wurgen van zijn toenmalige partner. Voor dat feit kreeg hij destijds acht jaar cel. Uit deze rapportages blijkt dat verdachte lijdt aan antisociale, narcistische en paranoïde stoornissen.
N. stelde meteen hoger beroep in.