B en W akkoord met uitbreiding BASF De Meern

DE MEERN - Het college van B en W in Utrecht heeft BASF een vergunning gegeven voor de omstreden uitbreidingsplannen van de chemische fabriek in De Meern. Omwonenden hebben zes weken om bezwaar te maken.
BASF wil op de plek van een magazijn een nieuwe fabriek bouwen voor zogeheten proceskatalysatoren. Die stoffen zorgen er onder meer voor dat margarine smeerbaar wordt en het schuim voor bijvoorbeeld matrassen kan ontstaan.
Het concern zegt dat door de uitbreiding bestaande processen in de fabriek veiliger en efficiënter worden gemaakt. Met bouw is tientallen miljoenen euro's gemoeid. Na de uitbreiding zouden er veel nieuwe banen in De Meern bijkomen.
Veel omwonenden zien de uitbreidingsplannen niet zitten. De buren van de fabriek zijn bang voor ongelukken. Vorig jaar waren er lekkages en verscheen BASF op een lijst met bedrijven die de veiligheid niet op orde hebben.
Politieke partijen in de stad hebben al vraagtekens gezet bij de uitbreidingsplannen. "Als het college de vergunning kan weigeren, had dat moeten gebeuren", zegt raadslid Peter van Corler van GroenLinks. "Maar het is maar de vraag of dat wettelijk wel kan."
BASF De Meern organiseert op 20 februari een burenbijeenkomst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.