Utrecht gaf terecht geen paspoort aan Filipijnse schrijver

UTRECHT - Oud-burgemeester Wolfsen van Utrecht heeft de Filipijnse schrijver en activist José María Sison terecht een vluchtelingenpaspoort geweigerd. Sison mag wel in Nederland wonen, maar heeft geen formele verblijfsstatus.
Dat heeft de Raad van State woensdag besloten in het beroep dat Sison tegen de weigering van Wolfsen had ingesteld. De hoogste bestuursrechter wijst erop dat Wolfsen niet meer kon doen dan toetsen of de schrijver een verblijfsvergunning had.
Elke andere beslissing over de status van Sison is aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Het staat de gevluchte schrijver vrij om opnieuw een asielverzoek in te dienen, aldus de bestuursrechter.

TERREURDADEN

Sison richtte in 1968 de Communistische Partij Filipijnen (CCP) op. Een jaar later ontstond uit die partij de guerrillabeweging New People's Army, waarvan Sison ook leider was. Deze organisatie is verantwoordelijk voor een groot aantal terreurdaden.
Om die reden kreeg Sison na zijn vlucht naar Nederland in 1987 nooit een vluchtelingenstatus of een verblijfsvergunning. De schrijver stond zelfs enige tijd op de terreurlijst van de Verenigde Staten en de Europese Unie.
In 1996 is besloten dat de schrijver in Nederland mag wonen en niet uitgezet zal worden. Maar een status en dus reisdocumenten zijn hem tot nu toe onthouden wegens de internationale verantwoordelijkheid van Nederland tegenover andere staten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.