Zeldzame veiling: Gouden Kalf ruim 2.000 euro waard

UTRECHT - Een Gouden Kalf heeft tijdens een kunstveiling ruim 2.000 euro opgebracht. Het is niet bekend van wie de filmprijs is geweest. Er staat geen naam op. De veiling van de Nederlandse versie van de Oscar vond plaats bij Catawiki, een online veilinghuis voor verzamelaars.

NFF

Het Gouden Kalf wordt sinds 1981 jaarlijks uitgereikt aan filmmakers, scenarioschrijvers, producenten, acteurs en actrices tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht.

THEO MACKAAY

Het Gouden Kalf beeld is in 1980 ontworpen door de Utrechtse beeldend kunstenaar Theo Mackaay. Het beeld is 33 cm hoog en in brons gegoten. Winnaars uit het verleden zijn onder anderen Rutger Hauer, Tygo Gernandt, Willeke van Ammelrooy en Carice van Houten.

RIJK DE GOOYER

Utrechter Rijk de Gooyer gooide in 1995 een Gouden Kalf onderweg naar huis uit het raam van een taxi. De acteur, die in 2011 overleed, kon toen nog niet weten dat de beeldjes zoveel waard zouden worden. Het weggegooide Gouden Kalf werd door iemand opgeraapt en stond een tijdje in de stamkroeg van De Gooyer.
Volgens veilingmeester Dick Siersema van Catawiki zijn Gouden Kalveren heel moeilijk te vinden. "Een Gouden Kalf is een prestigieuze prijs. Hij wordt door de meeste winnaars dan ook gekoesterd en zelden aangeboden. Er werd tijdens de veiling door zowel kunstverzamelaars als verzamelaars van film-memorabilia op het Gouden Kalf geboden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.