Q-koorts officieel voorbij, maar voor de boeren nog niet

UTRECHT - De Q-koortsepidemie in de provincie Utrecht is definitief voorbij. Dat stelt de GGD Midden-Nederland in de eerste aflevering van het programma Na het Nieuws, waarin RTV Utrecht terugblikt op 25 jaar regionieuws.
In 2009 kreeg Utrecht voor het eerst te maken met Q-koorts, een besmettelijke ziekte die wordt overgedragen van dieren op mensen. De epidemie greep in rap tempo om zich heen en in onze regio werden 175 mensen ziek.

ONTRUIMINGEN

De hardnekkige bacterie werd aangetroffen op geitenhouderijen in Bunnik, Zegveld, Achterberg, Groenekan en Kamerik. Om de epidemie te bestrijden moetsen alle drachtige geiten op besmette bedrijven worden geruimd. In de winter van 2010 werden in onze regio 1350 dieren afgemaakt.

GEVOLGEN

Vier jaar later kampen boeren en patiënten nog steeds met de gevolgen. Sommige boeren kunnen maar amper het hoofd boven water houden. Patiënten die chronisch ziek zijn geworden, stellen daarvoor de besmette geitenhouderijen aansprakelijk.
De epidemie overrompelde iedereen, maar is nu bedwongen volgens de GGD Midden-Nederland. Het afgelopen jaar is er geen enkele Q-koortspatiënt meer gemeld bij de gezondheidsdienst.

AANPAK

Een duidelijke aanpak heeft destijds lang op zich laten wachten. Afgelopen zomer is er een convenant ondertekend tussen de gezondheidszorg, de veesector en overheid. De nieuwe samenwerking moet ervoor zorgen dat een uitbraak in de toekomst beter aangepakt wordt.

NA HET NIEUWS

Volgende week besteden we in Na het Nieuws aandacht aan een van de meest omstreden bekerfinales van FC Utrecht. De weken daarop komen nog meer indrukwekkende gebeurtenissen aan bod, zoals de moord op Sybine Jansons in 1999 en de rellen in Ondiep in 2007.

Q-koorts officieel voorbij, maar voor de boeren nog niet