Beverburcht gespot in Rhenen

RHENEN - Bevers zijn begonnen aan de bouw van een nieuwe burcht in Rhenen. Dat laat boswachter Spitzen van het Utrechts Landschap weten.
Bevers bouwen holen in oevers van rivieren, soms met wel vijf ingangen die onder water liggen. Als de waterspiegel stijgt, moet de vloer van het woonhol verhoogd worden. De bever knaagt dan aarde af van het plafond.
Meestal is het dak van een burcht zo sterk dat meerdere mensen erop kunnen staan. Als de vloer flink moet worden verhoogd, versterkt de bever de burcht door takken op het oppervlak te stapelen en een echte berg te bouwen. De burcht kan uiteindelijk als een eiland in het water komen te liggen.
Bevers eten graag schors en takken van bomen die ze eerst omknagen. Door hun knaagwerk maken ze open plekken die voor afwisseling in moerasbossen zorgen. Bevers laten zich bijna nooit zien, maar hun sporen zijn makkelijk te vinden, aldus Staatsbosbeheer.
Bevers zijn, op de Zuid-Amerikaanse capybara na, de grootste knaagdieren ter wereld. Ze hebben een donkerbruine pels, korte poten en een platte staart. Ze zijn ongeveer een meter lang (exclusief staart) en hebben een gewicht tot 30 kilo.