Eerste kind met uitschuifbare staaf in rug

© UMC
UTRECHT - Voor het eerst is in Nederland bij een kind met een ernstig vergroeide ruggengraat een uitschuifbare staaf ingebracht. Die kan met een afstandbediening langer worden gemaakt als het kind groeit, liet het UMC Utrecht donderdag weten.
Bij de 'ouderwetse' methode krijgen kinderen met zo'n vergroeiing (scoliose) om de paar maanden operatief een nieuwe, grotere staaf in hun rug om de wervelkolom te corrigeren.
Het patiëntje, een meisje van 11, heeft een ernstige groeistoornis van de wervelkolom. Zij werd in december geopereerd en het gaat goed met haar, zegt chirurg René Castelein van het UMC Utrecht.
Door de magnetische staaf, die met schroeven aan de wervelkolom vastzit, hoeft het meisje in principe niet nog een keer te worden geopereerd. "Het uitschuiven van de staaf kan worden gedaan in de polikliniek en doet geen pijn."
Castelein heeft meer patiënten die in aanmerking komen voor een magnetisch uitschuifbare staaf in de rug. De vraag is echter of verzekeraars dat vergoeden omdat het een dure operatie is. "De staaf kost 32.000 euro. Aan de andere kant besparen we hiermee een hoop operaties", zegt Castelein.
In het buitenland wordt de techniek al langer gebruikt, vooral in Groot-Brittannië en Hong Kong.