Loods verwoest door brand Polynorm

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Bij metaalbedrijf Polynorm in Bunschoten is donderdagmiddag een grote brand uitgebroken. Zeker één grote hal is verwoest. Omdat er sprake was van instortingsgevaar liet de brandweer het vuur gecontroleerd uitbranden. Er raakte niemand gewond en er was geen gevaar voor de volksgezondheid.
De brand in het bedrijf aan de Amersfoortseweg woedde vanaf 15.00 uur in een loods met kartonnen verpakkingsmaterialen. Het karton in de loods was waterafstotend, wat het blussen erg bemoeilijkte. Daarom koos de brandweer ervoor om het vuur niet actief te doven.
In eerste instantie werd gedacht dat er chemische stoffen in de loods zouden zijn opgeslagenm maar dat bleek niet het geval. Even werd ook gevreesd dat de brand zou overslaan naar een nabijgelegen loods vol smeerolie, maar dat heeft de brandweer weten te voorkomen.

EVACUATIE

De brand zou zijn begonnen tijdens laswerkzaamheden. De bedrijfshulpverlening probeerde het vuur te blussen, maar dat lukte niet. Daarom werd de brandweer gebeld. Die evacueerde direct de overige hallen van het bedrijf.
Zo'n 500 personeelsleden moesten hun spullen achterlaten en naar buiten. Later werden ze met bussen het terrein afgereden en opgevangen in de Immanuelkerk in Bunschoten.
Veel werknemers konden na een paar uur naar huis of terug naar kantoor. Een groep anderen moest langer wachten, omdat hun spullen te dicht bij de brandhaard lagen.

KIJKERS

Er kwamen veel kijkers op de brand af. Er reden drie auto's tegen elkaar doordat bestuurders naar de brand keken, zegt de politie.
De politie sloot daarom de N199 en N414 richting Bunschoten tijdelijk af. Ook de afslag Bunschoten-Spakenburg op de A1 ging even dicht.
Polynorm maakt carrosserieonderdelen van aluminium en andere metalen. Het bedrijf heeft de hoofdvestiging in Oostenrijk. In Bunschoten werken ruim 600 mensen.

De brandweer over de situatie bij Polynorm (17.50 uur)
Beelden van de brand