RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Raad Utrecht stemt tegen windmolens Lage Weide

1/3
UTRECHT -

De komst van windmolens op Lage Weide in Utrecht is, zoals al werd verwacht, van de baan. Donderdagavond stemde de meerderheid van de gemeenteraad tegen de komst van zes windturbines op het industrieterrein. Alleen GroenLinks en de ChristenUnie stemden voor.

Het windmolendebat wordt al drie jaar gevoerd in de gemeente. De plannen voor de molens van 150 meter hoog zijn afkomstig van de lokale coŲperatie Energie-U. Veel inwoners van Leidsche Rijn waren tegen de windmolens en voerden de nodige acties. Ook was er veel weerstand vanuit Maarssenbroek.

Het stadsbestuur bleek eind oktober nipt voor (4 tegen 3), maar een raadsmeerderheid gaf al eerder aan dat het plan weinig kans had. De meeste partijen zeggen dat er onvoldoende draagvlak is. Ook waren er vragen over het financiŽle aspect van het plan.

Tijdens het debat kwam D66 met een plan voor zonne-energie. De fractie stelt voor om 25 hectare in de stad te zoeken waar zonnepanelen kunnen staan. Wethouder De Rijk stelde zich tijdens het debat vierkant op achter het plan. "Windenergie op land is meest kostenefficiŽnte wijze van duurzame energie. Meer nog dan zonne-energie."


RIJNENBURG

De gemeente gaat nu kijken naar de mogelijkheid om windturbines in polder Rijnenburg neer te zetten. De bouwplannen voor het gebied ten zuiden van de A12, grenzend aan Nieuwegein, zijn door de crisis voorlopig van de baan en dus is er volgens de partij ruimte voor windturbines.

De Montfoortse wethouder Gert-Jan Weierink noemt het plan om de windmolen in de polder Rijnenburg te plaatsen onverstandig. "Utrecht moet z'n windmolens maar lekker thuis houden en niet daar neerzetten", stelt hij. Volgens Weiering zouden de windmolens het karakteristiek, open gebied langs de Meerndijk richting Montfoort aantasten.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -