Utrecht, Woerden tekenen manifest voor wietteelt

UTRECHT - Wethouder Everhardt van Utrecht heeft vrijdag een manifest getekend om het wietbeleid te versoepelen. Ook Woerden tekende het manifest.
De gemeente Utrecht wil samen met 35 andere gemeenten dat het Rijk of gemeenten zelf wiet mogen gaan telen of daar toestemming voor kunnen geven.
Samen met de gemeenten Eindhoven en Heerlen organiseerde Utrecht een conferentie over vernieuwing van het cannabisbeleid. Met het ondertekenen van een manifest willen de gemeenten minister Opstelten overtuigen van het reguleren van de wietteelt. Dat zou drugscriminaliteit tegen moeten gaan.
"De minister heeft alle initiatieven te gemakkelijk van tafel geveegd", zei burgemeester Paul Depla van Heerlen. "Dit wordt niet meer geaccepteerd." Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam: "Coffeeshops worden gedwongen uit duistere werelden geld bijeen te sprokkelen. Dat kan niet langer." Ook zijn Eindhovense collega Rob van Gijzel brak een lans voor regulering.

OPSTELTEN

Minister Opstelten van Justitie heeft al laten weten dat hij zich niets zal aantrekken van het manifest. Opstelten is fel tegen het legaliseren van de teelt van wiet. "Al komen er tien manifesten, het antwoord is en blijft nee." Volgens hem willen het Openbaar Ministerie en de politie dat ook niet.
Hij wil graag de hand uitsteken naar de burgemeesters, maar dan om samen overlast en criminaliteit te bestrijden. "Reguleren kan niet en zal niks opleveren", aldus de bewindsman.

PVDA

In de Tweede Kamer is de VVD ook tegen, maar coalitiepartner PvdA heeft al aangegeven wel voor legalisering van de teelt te zijn.
Binnen de VVD is er overigens ook een kentering gaande. "De politie kan het niet aan'', zei VVD-er Frits Bolkestein op de conferentie in Utrecht. "Er zijn belangrijker zaken voor de politie om tegen op te treden dan die wietplantages. Bovendien is internationaal het tij aan het keren."

BOLSIUS

D66 in Amersfoort is boos dat burgemeester Bolsius niet bij de Wiettop aanwezig was en dus ook niet namens Amersfoort het manifest heeft ondertekend. "Gemiste kans", oordeelt de partij.
Ook D66 in Nieuwegein is teleurgesteld dat het college van B en W het manifest niet hebben ondertekend. "Want ook Nieuwegein kent een (inmiddels illegaal) drugscircuit."

Voorzitter Utrechtse wietclub over het cannabisbeleid
Opstelten: "Ik ga niet over tot regulering van de coffeeshops"
Pleidooi voor legale wietteelt
Gemeenten tekenen wietmanifest

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.