Werkstraffen voor illegale vuurwerkhandel

NIEUWEGEIN - De rechtbank in Utrecht heeft vrijdag twee handelaren in illegaal vuurwerk uit Nieuwegein veroordeeld tot 240 uur werkstraf en celstraffen, die gelijk zijn aan het voorarrest. Het OM had straffen tot 1 jaar cel geëist en wilde tienduizenden euro's vorderen.
De 22-jarige C.P. en de 21-jarige J. van de S. zou in het najaar van 2012 voor minstens 190.000 euro aan verboden vuurwerk hebben omgezet. Ze verkochten onder meer pakketen met Cobra 6 en nitraatbommen. De rechter hield er rekening mee dat de mannen begin twintig zijn.
De twee hadden ook vuurwerk opgeslagen in een kelderbox van een flat in Vreeswijk. Volgens justitie zeer gevaarlijk. "Als dit ontploft was, dan zou Nieuwegein in één adem genoemd zijn met Enschede," meende de aanklager tijdens de zitting.

ONDERZOEK

Hun advocaten vinden dat de Nieuwegeiners hadden moeten worden vrijgesproken, omdat niet vaststaat dat het om illegaal vuurwerk ging. De partij was niet door het NFI onderzocht.
De handelaren werden in december 2012 aangehouden toen ze in Nieuwegein een partij illegaal knalvuurwerk afleverden aan twee agenten. Die hadden als pseudokopers het vuurwerk besteld bij een anonieme aanbieder op het internet. Bij de arrestatie nam de politie 300 kilo vuurwerk in beslag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.