Bieb onderzoekt verhuizing naar oude postkantoor

Een gedeelte van het interieur van het voormalige postkantoor aan de Neude
Een gedeelte van het interieur van het voormalige postkantoor aan de Neude © ednl, Flickr
UTRECHT - Binnen een maand moet duidelijk zijn of een verhuizing van de Bibliotheek Utrecht naar het voormalige postkantoor aan de Neude een serieuze optie is. Dat zegt directeur Ton van Vlimmeren van de bibliotheek tegen RTV Utrecht.
Half januari verwees een nipte raadsmeerderheid de plannen voor een megabieb op het Smakkelaarsveld naar de prullenbak. Daardoor zit Van Vlimmeren met een probleem, want het huidige onderkomen van de bibliotheek aan de Oudegracht heeft te kampen met vijf miljoen euro aan achterstallig onderhoud. B
ovendien is het gebouw niet geschikt om bijvoorbeeld grote groepen te kunnen ontvangen of lezingen te organiseren.

OPVOLGER

Kort na het afketsen van de plannen voor het Smakkelaarsveld meldde eigenaar ASR van het voormalige postkantoor zich bij Van Vlimmeren. Op dit moment is het pand nog in gebruik bij KPN, maar dat is tijdelijk. ASR ziet in de bibliotheek een mogelijke opvolger.
Omdat ASR ook werkt aan plannen voor de vestiging van een hotel, horeca en winkels in het gebouw, moet snel duidelijk worden wat de beste optie is. Vrijdag onderzocht Van Vlimmeren samen met een architectenbureau de mogelijkheden van het monumentale gebouw voor de bibliotheek.
"We hebben naar het pand en de mogelijkheden gekeken. Er zijn veel technische details en ook moet nog blijken of het betaalbaar is. Het kost tijd om dat op een rij te zetten, maar we hebben een heel positieve bespreking gehad", zegt de bibliotheekdirecteur.
Mochten ASR en de bibliotheek er samen uitkomen, dan moet ook de gemeente zich nog positief uitspreken.

Directeur Ton van Vlimmeren van Bibliotheek Utrecht over een eventuele verhuizing naar het voormalige postkantoor.