"Kardinaal Eijk blokkeerde bezoek paus"

UTRECHT - Een bezoek van paus Franciscus aan Nederland is door de Utrechtse kardinaal Wim Eijk tegengehouden. Dat zouden bronnen rond de Nederlandse bisschoppenconferentie aan Trouw hebben gezegd. In een verklaring ontkent de Rooms-Katholieke Kerk de aantijgingen.
Volgens Trouw was er geld, lag het draaiboek klaar en was de beveiliging geregeld. Paus Franciscus zou tegen bisschop Jos Punt van Haarlem-Amsterdam hebben gezegd dat hij ook wel wilde komen. Volgens Punt zou de paus zelfs erg geïnteresseerd zijn in Amsterdam.
Dat hij toch niet op het vliegtuig stapte naar Nederland, zou volgens Trouw komen doordat kardinaal Eijk de paus ervan zou hebben overtuigd dat een bezoek toch niet zo'n goed idee is. Eijk zou bang zijn geweest voor een gebrek aan animo bij het Nederlandse publiek.

TE DRUK

Rooms-Katholieke Kerk ontkent dat Eijk de paus zou hebben ontraden om naar Nederland af te reizen. In de verklaring staat dat Eijk het bezoek met de paus heeft besproken, maar dat de kerkvorst simpelweg geen tijd heeft voor een bezoek aan Nederland.
"Hij heeft al een bezoek aan het Heilig Land en een aantal andere landen in zijn agenda staan", aldus de verklaring van de kerk. "Daar komt nog bij dat de paus plannen heeft om de Romeinse curie te reorganiseren." De curie is het bestuursorgaan van de kerk.

Trouwjournalist Stijn Fens over zijn pausverhaal

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.