Opgestapte sportwethouder De Bilt: ik kon niet anders

DE BILT - De opgestapte sportwethouder Herman Mittendorff van De Bilt zegt tegen RTV Utrecht dat hij donderdag niet anders kon dan zijn functie neerleggen. De raad nam toen een motie voor een nieuw zwembad niet over. Mittendorff was zelf erg enthousiast over het plan voor een nieuw zwembad. Tegenstanders beschuldigen Mittendorff van een verkiezingsstunt.
Mittendorff ontkent dat hij wegens de komende verkiezingen weggaat. "De raad wil geen beslissingen nemen en ik wil niet de verantwoordelijkheid dragen over dat verouderde zwembad", aldus de bestuurder.
Mittendorff, wethouder namens de fractie PvdA-GroenLinks, legde donderdagavond tot grote verrassing van de raad zijn functie neer, nadat was gebleken dat de motie voor de zwembadplannen geen steun kreeg. Onder meer coalitiepartijen D66 en VVD stemden tegen. Ook is hij boos dat de raad opnieuw om een onderzoek vroeg.

KRITIEK

Nog tijdens de raadsvergadering kreeg hij veel kritiek over zich heen. Raadsleden vonden dat de motie voor het zwembad Brandenburg te onduidelijk was en volledig uit de lucht kwam vallen.
De fracties zeiden wel voorstander van een nieuw bad te zijn, maar wilden eerst meer weten over de plannen die de wethouder in de motie ontvouwde. Het onderwerp stond niet op de raadsagenda.

DOSSIERS

Enkele fracties verwijten hem dat hij wegloopt voor andere, veel lastiger, dossiers. "Wij geloven niet dat hij weggaat vanwege dat zwembad", zegt VVD-raadslid Van Hulst. "Wat het dan wel is weet ik niet. Maar vanwege het zwembad, dat geloof ik niet".
Van Hulst vermoedt dat hij een verkiezingsstunt uithaalt. "Hij had gewoon nog even zes weken kunnen blijven", aldus de VVD'er.

Opgestapte sportwethouder De Bilt: ik kon niet anders