Minister: Zo min mogelijk overlast op spoor in zomer

Treinreizigers zullen in de zomer zeker hinder ondervinden door werkzaamheden aan het spoor bij onder meer Utrecht Centraal, Schiphol en Den Bosch. Maar de Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail streven er in overleg met reizigersorganisaties naar die overlast zo veel mogelijk te beperken.
Dat zei minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer. De SP vroeg haar opheldering over berichten dat er in de zomer een chaos op het spoor wordt verwacht doordat knooppunt Utrecht Centraal en enkele andere grote stations soms dagenlang dicht zouden gaan.

BUITENDIENSTSTELLING

Van een complete buitendienststelling is echter geen sprake, aldus Schultz. Wel is er een aangepaste dienstregeling, die tot langere reistijden zal leiden. Ook worden treinreizigers op bepaalde momenten met bussen vervoerd.

VEILIG

Tijdens de werkzaamheden gaan sporen soms dicht om er veilig te kunnen werken. Er wordt zo veel mogelijk buiten de normale dienstregeling gewerkt, zodat reizigers er geen last van hebben.
Verder is ervoor gekozen meerdere dagen in de vakantieperiode achtereen te werken aan grote, ingrijpende projecten, waardoor er de rest van het jaar minder hinder is.

OVERLEG

Het overleg tussen NS, ProRail en de reizigersorganisaties over de precieze gevolgen van de werkzaamheden is nog gaande. "Wij hechten net zo veel aan het doorgaan van het treinverkeer als u als Kamer", verzekerde Schultz.
De minister wees erop dat er dit jaar en ook in 2015 en 2016 intensief aan het spoor wordt gewerkt. Zo wordt Utrecht Centraal flink verbouwd. Nu komen daar nog ongeveer 280.000 reizigers per dag.
ProRail verwacht dat dat aantal zal toenemen naar zo'n 360.000 dagelijkse gebruikers. Rond Schiphol worden de sporen vernieuwd. Daardoor kunnen er soms beperkt of geen treinen rijden van en naar de luchthaven. Ook het spoor in en rond Den Bosch gaat op de schop.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.