Eis: 9 jaar cel voor 'most wanted' bankrover

DRIEBERGEN RIJSENBURG - De 26-jarige Karim el M. heeft dinsdag negen jaar celstraf horen eisen voor de overval op een geldloper in de Rabobank aan de Bosstraat in Driebergen. De verdachte stond lange tijd op een lijst van meest gezochte criminelen.
De wildwestroof vond plaats op 24 mei 2011. Bij de mislukte overval werden bankpersoneel en omstanders onder schot genomen, schoten gelost en is geprobeerd om een auto te kapen
van een 70-jarige omstander.
's Ochtends zou een geldwagen van Brinks bij de bank een waardetransport uitvoeren. Eén overvaller drong de bank binnen, bedreigde personeel en kwam met lege handen terug omdat op de kluis een tijdslot zat. De andere overvaller op de vluchtscooter bedreigde intussen met zijn wapen een spoorwegagent in burger. Die vertrouwde het zaakje niet omdat de mannen hun gezicht hadden bedekt.
Toen de twee vluchtten, ramde de spoorwegagent de scooter met zijn auto. De twee overvallers trokken vuurwapens en losten een schot. De kogel doorboorde een woningruit en miste op 40 centimeter na een vrouw. De spoorwegagent vluchtte. De overvallers wilden er met zijn auto vandoor maar ze werden geramd door de geldauto van Brinks, waarna de twee te voet vluchtten.
Toen een omstander verderop niet snel genoeg zijn auto gaf, ontkwamen ze alsnog in een verderop geparkeerde auto. In de laatste wagen zijn onder meer kraaienpoten gevonden, de kleren van de verdachten met schotresten en dna van de verdachten. Ook is El M. later door agenten herkend. Volgens de advocaat van El M. zijn herkenningen en ander bewijs niet bruikbaar.
De voortvluchtige El M. kon pas in juni 2012 worden aangehouden. Hij beweert dat hij tijdens de overval in Marokko was en wees op een paspoort met stempels, doktersrekening, hotelrekening en huurautocontract. Maar de stempels zijn vervalst en de rest vormt geen kloppend verhaal, stelt de aanklager.
Medeverdachte Yassine A. is eerder door de rechtbank en het gerechtshof veroordeeld tot negen jaar cel. De kraaienpoten konden in verband worden gebracht met nog een andere verdachte, die veroordeeld is tot tien jaar cel voor medeplichtigheid aan de overval in Driebergen en het medeplegen van overvallen in Amsterdam, Amersfoort en Lelystad.
De officier van justitie benadrukte de ernst van het gebeuren. "De twee daders hebben zich schietend een weg door Driebergen gebaand en daarbij op een niets en niemand ontziende wijze gehandeld uit puur winstbejag."
Uitspraak op 18 februari.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.