"Actievoerend zorgpersoneel geïntimideerd"

UTRECHT - Utrechtse medewerkers van AxionContinu mochten dinsdag alleen in hun eigen tijd actie voeren. Dat staat in een brief die ze van de raad van bestuur kregen. Volgens Abvakabo FNV werd een aantal medewerkers op de werkvloer zelfs geïntimideerd om geen actie te voeren.
Dinsdag streden zorgmedewerkers bij onder andere AxionContinu-verpleeghuizen De Wartburg en 't Huis aan de Vecht voor een betere cao. Ongepast, vindt de zorgorganisatie, omdat onlangs een cao-overeenkomst tussen werkgevers en drie vakbonden werd getekend.

FLAUW

"AxionContinu zal vanaf nu overgaan tot het inhouden van loon van werkonderbrekers en/of stakers", staat onder andere in de brief te lezen. Een flauwe maatregel, vindt vakbond Abvakabo FNV, die het akkoord niet ondertekende omdat het te mager zou zijn.
Volgens de bond werd op de werkvloer soms gedreigd met andere gevolgen als medewerkers actie zouden voeren. "Dat ze niet mogen actievoeren, dat er consequenties aan verbonden zijn, dat ze zich moeten registreren als ze actie willen voeren", somt Cihan Ugural van de bond op. "Het ging zelfs zo ver dat gedreigd werd de vakantie in te trekken als werd meegedaan aan de acties."

REACTIE

Utrechtse raadsleden die de acties bezochten, spraken schande van de gang van zaken. "Medewerkers van De Wartburg zijn onder druk gezet om niet te staken. Belachelijk!", twitterde Marleen Haage (PvdA). "Medewerkers van zorginstellingen in Utrecht die actie willen voeren zijn bedreigd en geïntimideerd door werkgevers", schrijft Steven de Vries (GroenLinks).
AxionContinu laat weten dat dit niet de normale gang van zaken is. "Mensen die zich geïntimideerd voelen, moeten dat melden bij de OR of een leidinggevende", adus een woordvoerder.