Minister: wettelijke eisen aan moskee-internaten

UTRECHT - De gemeente Utrecht moet de moskee-internaten in de stad goed controleren. Dat wil minister Asscher van Sociale Zaken.
Hij vindt vrijwillige afspraken niet ver genoeg gaan en wil wettelijke eisen stellen. Gemeenten moeten controleren of de internaten aan nieuwe wettelijke eisen voldoen en hard ingrijpen als er misstanden zijn.
Vorig jaar bleek dat veel moskee-internaten in ons land onveilig waren. De gemeente Utrecht ontdekte vervolgens dat de internaten in de stad niet de goede vergunningen hebben om kinderen er 's nachts te laten slapen. Daarop zijn gesprekken geweest met de beheerders.
In Utrecht zijn twee organisaties die op verschillende locaties jongeren laten wonen. Naast de Sultan Ahmet-moskee is dat de Stichting Educatie Centrum Utrecht (SECU). Alle locaties zijn door de gemeente brandveilig verklaard.
Moskee-internaten moeten voortaan vastleggen hoe ze omgaan met alcohol en drugs, pesten, agressie en straffen. Ook moeten ze een klachtenbeleid hebben en een onafhankelijke vertrouwenspersoon instellen. Gemeenten kunnen zonder afspraak vooraf controleren of ze zich aan deze regels houden
De eisen waarmee Asscher komt, gelden niet alleen voor moskee-internaten, maar voor alle private internaten, dus ook voor bijvoorbeeld opvanghuizen voor slachtoffers van loverboys. Ze zijn grotendeels gebaseerd op eisen die voor schippersinternaten gelden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.