Helft Utrechtse supermarkten verkoopt drank aan jongeren

UTRECHT - Veel Utrechtse supermarkten lappen de alcoholwet aan hun laars. Jongeren kunnen er nog steeds makkelijk drank inslaan.
Dat blijkt uit een onderzoek dat eind december in dertig Utrechtse supermarkten is uitgevoerd. Toen lag de leeftijdsgrens om alcohol te kopen nog op 16 jaar, sinds januari 2014 is dat 18 jaar.

15-JARIGEN

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) onderzocht in opdracht van de gemeente of supermarkten zich aan de wet houden. Een groep getrainde 15-jarigen werd ingezet om alcohol te kopen in dertig Utrechtse supermarkten.
Bij 29 van de 60 aankooppogingen ging het mis. Er werd dan niet naar een identiteitskaart gevraagd. In een aantal gevallen werd er wel naar gevraagd, maar kregen de jongeren toch drank mee.

WETHOUDER

Wethouder Everhardt (Volksgezondheid) vindt de uitkomsten onvoldoende. "Supermarkten moeten effectievere maatregelen nemen om alcoholverkoop aan jongeren te voorkomen."
De gemeente stimuleert supermarkten om maatregelen te nemen die bewezen effectief zijn, zoals het gebruiken van een leeftijdscontrolesysteem. Een aantal Utrechtse supermarkten experimenteert daar nu al mee.

GEEN BOETES

Het onderzoek heeft geen juridische consequenties voor de supermarkten. Een boete blijft dus uit. De resultaten zijn wel medebepalend bij het uitvoeren van controles, laat de gemeente weten.
Bij een nalevingspercentage van 90 procent is er pas sprake van een effectieve drempel voor jongeren in het kopen van alcohol. Pas als jongeren meerdere verkooppunten af moeten gaan en daar keer op keer geen alcohol verkocht krijgen, werpt de maatregel vruchten af, stelt de gemeente.