Drie jaar cel voor runnen ondergrondse wietkwekerij bos Zeist

ZEIST - De rechtbank heeft een 61-jarige man veroordeeld tot drie jaar celstraf voor grootschalige hennepteelt in een ondergrondse kwekerij in Zeist.
De enorme kelder aan de Ericaweg zat verstopt in een bosperceel en werd maart vorig jaar ontdekt. Aan de aanleg van de professionele hennepfabriek is noeste arbeid vooraf gegaan.
De ondergrondse loods bestond uit vier ruimtes en was geheel zelfvoorzienend. Alles gebeurde in eigen beheer, van het kweken van de stekken tot het verpakken van de gedroogde henneptoppen. Bovendien had de installatie eigen voorzieningen voor stroom en water.
De tweeduizend hennepplanten waren bereikbaar via een lange tunnel, waarvan de ingang werd bewaakt door een valse hond. De sloop van de wietfabriek kostte meerdere dagen.
De verdachte was eigenaar van het betreffende bosperceel, hij heeft er gewoond en kwam er nog wekelijks, aldus de rechtbank. Ook kocht de man regelmatig goederen voor de kwekerij, waaronder de aggregaat waarmee de plantage van stroom werd voorzien.
De rechter oordeelde dat de verdachte niet aannemelijk heeft kunnen maken dat hij desondanks niets van de hennepteelt wist.
Bij de strafmaat is meegewogen dat het kweken van hennep overlast veroorzaakt en schade voor de maatschappij oplevert. In dit geval is bosgrond vervuild geraakt met schadelijke stoffen. De man is bovendien al eerder veroordeeld voor drugsdelicten.
De straf is gelijk aan de eis van het OM.

Persrechter over de uitspraak