"SNS wellicht naar buitenlandse eigenaar"

UTRECHT - Bank en verzekeraar SNS Reaal zou wel eens in buitenlandse handen kunnen komen. Dat heeft bestuursvoorzitter Gerard van Olphen zondag tegen Nu.nl gezegd.
Van Olphen zegt tegen de nieuwssite dat hij de beste route voor de genationaliseerde onderneming wil bepalen. Dat kan een beursgang, een overname van een buitenlandse partij zijn, of dat pensioenfondsen en verzekeraars in de bank investeren, aldus de bestuursvoorzitter.
In het interview zegt Van Olphen dat er wordt gewerkt aan de opsplitsing van het verzekeringsdeel Reaal en de bank SNS. Dat is een eis van de Europese Commissie in ruil voor de verkregen staatssteun.

BEURS

Hij weet nog niet wanneer SNS Reaal weer naar de beurs gaat en of dat überhaupt zal gebeuren. Van Olphen zegt dat dit jaar en 2015 worden gedomineerd door de verkoop van Reaal.
"Daarover gaat de minister in maart met de Tweede Kamer overleggen", zegt Van Olphen. "Daarna wordt er in de zomer gekeken naar wat haalbaar en reëel is voor het bankgedeelte. We willen SNS behouden als onafhankelijke vierde bank van Nederland als uitdager van de grote drie. Dat kan ook in buitenlandse handen."
SNS Reaal werd ruim een jaar geleden met ruim 3,7 miljard euro genationaliseerd omdat de bank failliet dreigde te gaan door zware verliezen op de vastgoedtak.