Minder cel en geen tbs voor extreem gevaarlijke Arthür N.

LEUSDEN - De 47-jarige Arthür N. heeft in hoger beroep vijf jaar minder celstraf en geen tbs met dwangverpleging gekregen voor onder meer het doodsteken van Ruud Kinneging uit Leusden in 2009.
N. stak een week na zijn vrijlating niet alleen zijn vriend dood, maar probeerde ook zijn ex te vermoorden met een bijl. Hij ontsnapte uit de Arnhemse Koepelgevangenis door gijzeling. Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde de man uit Achterveld maandag tot twintig jaar cel.
Volgens het hof wordt in vergelijkbare zaken ook geen 25 jaar, maar twintig jaar opgelegd. Voor tbs met dwangverpleging zijn er geen goede gronden, omdat inmiddels niet meer duidelijk is wat Arthür N. mankeert.
Oudere onderzoeksrapporten noemen N. asociaal, narcistisch en paranoïde. Maar aan nieuw onderzoek in het Pieter Baan Centrum werkte de man niet mee.
De rechtbank noemde N. onberekenbaar en extreem gevaarlijk. Toen hij een week na zijn vrijlating zijn ex probeerde te vermoorden met een bijl, belde ze de politie en vluchtte met haar zoontje het dak op waarna N. werd aangehouden.
N. ontsnapte uit de Koepel door een bewaker te gijzelen en een omstander een auto af te persen. Daarna vluchtte hij naar België, waar hij later zes jaar cel kreeg wegens gijzeling van een advocaat. N. kreeg eerder acht jaar cel opgelegd voor het wurgen van een minnares met een elektriciteitssnoer.