OM: Trucker drukte 2300 flessen wijn achterover

WIJK BIJ DUURSTEDE - Justitie eist meer dan twee jaar celstraf voor een vrachtwagenchauffeur uit Wijk bij Duurstede, omdat hij gefraudeerd zou hebben met accijns.
De 47-jarige man exporteerde in 2009 en 2010 aardappelen naar Frankrijk en nam vervolgens flessen wijn mee terug naar Nederland. De accijns die hij daarvoor bij zijn klanten in rekening bracht, droeg hij niet af aan de Belastingdienst. Het zou in totaal gaan om 1,3 miljoen euro.

2.300 WIJNFLESSEN

Justitie verwijt de chauffeur ook nog dat hij gefraudeerd heeft bij het faillissement van z'n bedrijf, in 2010. Hij onttrok daarbij onder meer vier vrachtwagens, een heftruck, een pompwagen en 2.300 flessen wijn aan de boedel en verkocht ze. De opbrengst nam hij vervolgens in contanten op. Hij vertelde dit niet aan de curator
De officier van justitie noemde dit op zitting zeer ernstig: "Wat de verdachte heeft gedaan is gewoon diefstal. Hij heeft zijn eigen belang voor dat van anderen gesteld, hij heeft gemeenschapsgeld in zijn zak gestoken, zijn werknemers en schuldeisers laten zitten en de gevolgen daarvan wederom op de gemeenschap afgewenteld."

ZWIJGRECHT

Faillissementsfraude ondermijnt volgens het OM het vertrouwen in het handelsverkeer, verstoort de concurrentieverhoudingen en brengt de samenleving schade toe. Mede daarom wil de officier van justitie dat de chauffeur een gevangenisstraf krijgt van 27 maanden.
De man heeft alle verwijten tot nu toe naast zich neergelegd. Hij beriep zich tijdens de rechtszaak namelijk op z'n zwijgrecht.