"Maak duidelijke regels over inzet drones"

BUNSCHOTEN SPAKENBURG - De overheid moet duidelijker regels opstellen over de inzet van drones. Dat zegt filmmaker Henk van Boeijen, de man die op 30 januari met z'n drone beelden maakte van de grote brand bij Polynorm in Bunschoten.
Toen hij hoorde over de grote brand, besloot hij er naar toe te rijden. Hij maakte met zijn drone spectaculaire beelden die hij op Youtube zette. Zijn beelden werden daarna gevonden door de politie en die zegt nu dat de opnamen tegen de regels zijn. Van Boeijen hangt een boete van 7.800 euro boven het hoofd.

SCHULD

Van Boeijen noemt het onredelijk dat hem nu een boete boven het hoofd hangt. Hij vindt vooral dat de overheid wel wat duidelijker mag zijn in de voorlichting over het maken van opnames met drones. Zo zouden de verkopers van de vliegtuigjes klanten vaak nauwelijks iets kunnen vertellen over de regels.
De schuld die hij nu dreigt te krijgen over de inzet van de drone moet volgens hem dan ook niet bij hem als hobby'ist worden gelegd, maar bij de overheid. Die zorgt er volgens Van Boeijen niet voor dat verkopers de goede regels meegeven aan hun klanten.

REGELS

Maar volgens politiewoordvoerder Ed Kraszweski zijn de regels wel duidelijk: "De regels schrijven voor dat er bijvoorbeeld alleen bij daglicht mag worden gevlogen. Ook moet je het toestel dat je bestuurt in het zicht hebben. En verder mag er niet boven mensen, gebouwen, openbare wegen en het spoor worden gevlogen".
Filmer Henk van Boeijen maakt met zijn drone trouwens vaker opnames van de natuur, zoals het Henschotermeer of de piramide van Austerlitz. Maar deze beelden trokken tot dusver niet de belangstelling van de politie.

"Maak duidelijke regels over inzet drones"