Oud-minister Els Borst (81) dood gevonden in Bilthoven

Els Borst, 1932 - 2014.
Els Borst, 1932 - 2014. © Marcel Antonisse, ANP
BILTHOVEN - Oud-minister Els Borst is overleden. Ze werd maandagavond gevonden in de garage van haar huis in Bilthoven. De omgeving van de Ruysdaellaan werd afgezet voor onderzoek.
De politie bracht veel mensen op de been, onder wie medewerkers in witte pakken. De resultaten van de schouw en het forensisch onderzoek worden met elkaar vergeleken. Dinsdagmorgen verwacht de politie conclusies te kunnen trekken. Een woordvoerder benadrukt dat de doodsoorzaak natuurlijk kan zijn of een ongeluk, maar: "Als dat zeker was, tuig je niet zoiets op."

BOEGBEELD

Els Borst-Eilers was voor haar politieke carriére arts en is ook directeur van het AZU geweest. In de jaren negentig groeide ze uit tot een boegbeeld voor D66. Ze was lijsttrekker bij de verkiezingen van 1998. Van 1994 tot 2002 was ze minister van Volksgezondheid in de twee Paarse kabinetten. In het kabinet-Kok II was ze tevens vice-premier. In 2012 werd Els Borst benoemd tot minister van Staat.
Onder haar ministerschap werden euthanasie en medisch-wetenschappelijk onderzoek met embryo's wettelijk mogelijk. Ook voerde ze het stelsel van donorverklaringen in, waarbij burgers vanaf de leeftijd van achttien jaar wordt gevraagd of ze na hun dood organen en weefsels willen afstaan.

MEDELEVEN

Het overlijden van Borst leidt tot een stroom aan berichten op de website condoleance.nl. Om 11.00 uur dinsdagmorgen hadden inmiddels meer dan duizend mensen hun medeleven betuigd. De oud-minister wordt omschreven als "een geweldige vrouw", "een groot politicus" en een "fantastische minister met oog voor mensen". Volgens een ondertekenaar heeft Borst "veel mensen leed bespaard". "Gecondoleerd met het verlies van Els Borst, die veel betekend heeft voor de vrijheid van keuze die de Nederlander lief is," schrijft een ander.
D66-leider Alexander Pechtold noemt via Twitter de dood van Els Borst 'intens verdrietig'. Volgens hem is ze totaal onverwacht overleden. Dit weekend was ze nog op het partijcongres van D66. Ook voormalig partijleider Jan Terlouw zegt geschokt te zijn door de dood van Els Borst. Hij zegt dat ze al een tijdje ziek was.

De politie over de dood van Borst
Beelden van de afgezette omgeving

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.