Nieuwe Hollandse Waterlinie beschermd door elf gemeenten

PROVINCIE UTRECHT/VIANEN - De gemeenten rond de Nieuwe Hollandse Waterlinie gaan het historische verdedigingswerk samen beschermen. Volgens de gemeente Vianen moet in ieder geval de kernzone langs de forten bewaard blijven.
De elf gemeenten spreken met elkaar af dat ze binnen drie jaar in hun bestemmingsplan vastleggen welk deel van de linie ongerept moet blijven en waar er eventueel gebouwd mag worden. Vianen zegt dat ruimtelijke ontwikkeling in het gebied nog wel mogelijk moet zijn.

VIJAND

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een systeem van dijken, kaden, sluizen en 46 forten, waarmee het westelijk deel van het land onder water kon worden gezet om de opmars van een vijand te vertragen. Het cultuurhistorische erfgoed van 85 kilometer lengte werd vanaf 1815 aangelegd tussen Muiden en de Biesbosch.
De linie is kort voor de Tweede Wereldoorlog voor het laatst gebruikt. Daarna raakte het bouwwerk in verval. Veel forten hebben inmiddels een nieuwe bestemming gekregen.

WERELDERFGOED

Sinds het begin van deze eeuw is de Waterlinie een rijksmonument en aangemeld voor de Werelderfgoedlijst. In 2008 is 150 miljoen euro vrijgemaakt om de linie weer zichtbaar te maken in het landschap.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.