Provincie Utrecht verliest met Els Borst betrokken inwoner

BILTHOVEN - "Met het overlijden van Els Borst heeft De Bilt een bijzondere en prominente inwoner verloren." Dat zei burgemeester Arjen Gerritsen in reactie op de dood van de oud-minister van VWS. De 81-jarige Borst werd maandagavond dood gevonden bij haar huis in Bilthoven.
Volgens de burgemeester heeft ze veel betekend voor de Biltse samenleving. Zo was ze betrokken bij het Academisch Hospice Demeter en het Helen Dowling Instituut in de gemeente. Ook zette ze zich in op sociaal en cultureel gebied, zoals bij de lokale harmonie en de voedselbank in De Bilt.

KAMP AMERSFOORT

Volgens directeur Harry Ruijs van Kamp Amersfoort was Borst een zeer betrokken, erudiete vrouw met een grote interesse voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Onder haar ministerschap kreeg het voormalig kamp voor politieke gevangenen de status van nationaal monument. Ook bezocht ze de jaarlijkse herdenkingen om met overlevenden te praten.
Borst maakte de oorlog zelf van zeer dichtbij mee. Ze was onder meer onder dwang getuige van een executie door de Duitse bezetters.

DEN HAAG

Haar partijgenoten van D66 in Den Haag hebben Els Borst dinsdagmorgen herdacht in de vergadering van de Tweede Kamerfractie. Haar baanbrekende werk als minister en haar gevoel voor humor werden besproken. Zaterdag bezocht ze nog een partijcongres in Amsterdam en sprak ze veel van hen uitvoerig.
Kamerlid Pia Dijkstra uit Utrecht noemt haar "een hele wijze adviseur". Dijkstra, die voor D66 medische ethiek en volksgezondheid in haar portefeuille heeft, had nog vaak contact met Borst. Volgens haar was de oud-minister weliswaar niet meer helemaal gezond en werd ze met de tijd brozer, maar bleef ze geestelijk "kritisch, jong en scherp". Niets wees er volgens haar op dat ze zo plotseling zou overlijden.

LIJSTDUWER

Ook de lokale D66-afdeling in De Bilt is geraakt door het overlijden van Els Borst. Volgens fractievoorzitter Frans Poot was Borst een graag gezien partijlid in De Bilt en was ze nog volop op de achtergrond aanwezig. Zo was ze altijd van de partij als er geflyerd moest worden voor verkiezingen en voor de komende verkiezingen was ze ook nog lijstduwer.
Volgens Poot stond Borst dan ook nog volop in het leven en niet alleen binnen de Biltse politiek. Ook op cultureel vlak was Borst betrokken, zoals bij de Koninklijke Biltse Harmonie. De Biltse partijleider noemde Borst in UVandaag dan ook een inspiratievol persoon.

D66-partijgenoot Pia Dijkstra: 'Els Borst bleef kritisch, jong en scherp'
Burgemeester: 'De Bilt heeft bijzondere inwoner verloren'
'Els Borst in de provincie Utrecht'
D66-lijsttrekker De Bilt Frans Poot over Els Borst

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.