Boekhandelketen Polare in surseance

UTRECHT - Aan de noodlijdende boekhandelketen Polare, met een winkel aan de Utrechtse Oudegracht, is dinsdag uitstel van betaling verleend (surseance). Dat heeft een woordvoerder van Polare gezegd. Het is nog niet duidelijk wie door de rechter tot bewindvoerder is benoemd.
Polare kondigde vrijdag al aan surseance te gaan aanvragen. De keten zag geen andere uitweg nadat een reddingsplan niet haalbaar was gebleken. Surseance is vaak het voorportaal naar een faillissement.
De advocaat van Polare zei maandag mogelijkheden te zien dat klanten ondanks de surseance deze week toch weer terecht kunnen bij de winkels.
Polare, voorheen Selexyz en De Slegte, verkeert al enige tijd in financiële problemen. Twee weken geleden besloot het bedrijf alle twintig vestigingen in Nederland te sluiten, waaronder befaamde boekwinkels als het voormalige Broese (Utrecht), Scheltema (Amsterdam),
Dominicanen (Maastricht) en Verwijs (Den Haag).
De sluiting was tijdelijk en nodig voor 'een strategische heroriëntatie , zo liet het bedrijf toen weten.
De afgelopen weken onderhandelde Polare, dat zucht onder een schuldenlast van 21 miljoen euro, met banken en leverancier CB, voorheen Centraal Boekhuis, over een reddingsplan.
De banken, ING en ABN Amro, waren volgens Polare bereid een groot deel van hun vorderingen kwijt te schelden, maar boekenleverancier CB wilde niet meewerken. Volgens CB was het financiële risico te groot. Ook hadden uitgevers laten weten de leveringen aan Polare
niet te willen hervatten.