Utrecht wil af van eigen bijdrage illegalen

UTRECHT - Utrecht wil af van de verplichte eigen bijdrage die de ongeveer 500 illegalen in de stad moeten betalen voor medicijnen. Die bijdrage is op 1 januari ingevoerd door het College voor Zorgverzekeraars.
Volgens het gemeentebestuur leidt de bijdrage tot 'ernstige problemen voor een hele kwetsbare groep mensen'. Utrecht wil op korte termijn de maatregel ingetrokken krijgen. Daarom gaat ze samen met Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) in gesprek met het College voor Zorgverzekeraars.
Mocht dat op niets uitdraaien, dan gaat Utrecht samen met de andere gemeenten er bij het Rijk op aandringen om een oplossing te vinden. Dat liet het college dinsdag weten op vragen van de lokale PvdA.
In de tussentijd wil het Utrechtse college geen financiële compensatie geven aan de illegalen voor 'deze ongewenste maatregel van het Rijk'. Volgens PvdA-raadslid Bouchra Dibi zijn veel van de illegalen in de stad dakloos en hebben ze geen recht op inkomen of bijstand: "Er zitten veel zieke mensen tussen."