Veel loterijgeld naar musea in Utrecht

UTRECHT - Slot Zuylen, Huis Doorn, Centraal Museum, Stichting Domplein en Museum Speelklok krijgen eenmalig een flink bedrag van de BankGiro Loterij. Ook andere musea en monumenten in Nederland krijgen een donatie. Dat werd dinsdag bekendgemaakt tijdens het Goed Geld Gala in Amsterdam.
Huis Doorn ontvangt 450.000 euro van de BankGiro Loterij om de keizerlijke garage om te bouwen tot tentoonstellingspaviljoen. In Huis Doorn krijgen bezoekers informatie over keizer Wilhelm II en de rol van Nederland in de Eerste Wereldoorlog.
Het Centraal Museum, waar het Dick Bruna Huis onder valt, krijgt volgend jaar juni ter gelegenheid van de 60e verjaardag van Nijntje 700.000 euro. Met de bijdrage wordt het huidige 'Dick Bruna Huis' omgebouwd tot "een interactief doe-museum".
Daarnaast wordt het echte atelier van Dick Bruna vanuit de binnenstad ondergebracht in het Centraal Museum.

RESTAURATIE

Slot Zuylen ontvangt een donatie om het tot voor kort bewoonde koetshuis te restaureren en Stichting Domplein krijgt voor het nieuwe ondergrondse museum DOMunder 390.000 euro. Onder het Domplein komt een museum waarin de Romeinse oorsprong van Utrecht wordt belicht.
Verder is er 336.904 euro toegekend aan Het Parademuseum, waar ook Museum Speelklok in Utrecht bij betrokken is. Met het geld willen de musea zich op het rondreizende theaterfestival presenteren met een 'act'.
62,5 MILJOEN EURO
Tijdens het Goed Geld Gala in De Nieuwe Kerk in Amsterdam verdeelde de BankGiro Loterij 62,5 miljoen euro verdelen onder 70 organisaties, waaronder ook het Singer Museum in Laren. Het is de helft van het geld dat Nederlanders het afgelopen jaar inlegden in de loterij.
De helft van dat bedrag gaat naar organisaties zoals Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting DOEN, die op hun beurt podiumkunsten, beeldende kunst, festivals, cultuurprojecten en concerten ondersteunen. De andere helft gaat naar musea, molens en monumenten.
Behalve de eenmalige schenkingen, steunt de BankGiro Loterij ook veel instellingen met een jaarlijkse bijdrage. Onder meer het Spoorwegmuseum, het Centraal Museum en Museum Speelklok worden zo structureel ondersteund.

Directeur Herman Sietsma van Huis Doorn legt uit wat hij met het geld wil gaan doen
Utrechtse musea krijgen tonnen van BankGiro Loterij

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.