"Toezicht kinderopvang Utrecht schiet tekort"

UTRECHT - De Inspectie van het Onderwijs heeft de gemeente Utrecht een tik op de vingers gegeven omdat het toezicht op de kinderopvang in de gemeente onder de maat zou zijn. Wethouder Everhardt zegt tegen RTV Utrecht dat de veiligheid voor de kinderen is gegarandeerd.
Gemeenten moeten ieder jaar alle kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang en gastouderbureaus inspecteren en Utrecht heeft dat de afgelopen jaren nagelaten. De gemeente heeft vooral ingezet op handhaving en onderzoek naar nieuwe instellingen, zegt Everhardt, en daarom zijn niet alle bestaande organisaties voor de kinderopvang bezocht.
De Onderwijsinspectie heeft dat beleid niet geaccepteerd en daarom heeft de gemeente vanaf 2013 extra toezichthouders aangesteld. Die hebben nog niet alle instellingen kunnen bezoeken en daarom krijgt de stad een standje.
Everhardt schrijft in een brief aan de inspectie dat in 2014 wél alle instellingen een bezoek van een inspecteur kunnen verwachten. Daarvoor heeft hij ook extra geld uitgetrokken bovenop de Rijksbijdrage die is bedoeld voor de inspectie.
De Onderwijsinspectie beaamt het standje niet betekent dat de veiligheid van kinderen in geding is geweest.
Door de tik op de vingers dreigt Utrecht de enige gemeente te worden met de laagste status van de Onderwijsinspectie. De PvdA in de gemeente stelt daarom samen met het CDA en de VVD mondelijke vragen over de situatie.

Wethouder Everhardt: ingezet op kwaliteit in de kinderopvang in plaats van kwantiteit

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.