Sportevenement EYOF kende "valse start"

UTRECHT - De Europese Jeugd Olympische Spelen (EYOF) die vorig jaar in Utrecht werden gehouden, kenden een "valse start" door het mislopen van 1 miljoen EU-subsidie. Daarnaast hadden mensen tijdens de voorbereidingen meer bij het sporttoernooi betrokken moeten worden.
Toernooi-directeur Pieter van den Hoogenband zegt dat in U Vandaag, waarmee hij reageert op het onderzoek van het Mulier Instituut, de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht naar het verloop van EYOF. Daaruit blijkt dat vijf op de zes Utrechters nauwelijks in de gaten had dat het sporttoernooi voor jeugdige topsporters gehouden werd in Utrecht.
Aan de EYOF deden vorig jaar 2271 sporters uit 49 landen mee. Die zijn tevreden over het evenement, net als de 60.000 bezoekers. Maar landelijk bleef de aandacht voor de tweejaarlijkse sportontmoeting voor de jeugd achter.
Ook op de Achmea High 5 Challenge hebben de onderzoekers kritiek. Buiten Utrecht was het sportfeest vrijwel onbekend. Het heeft er bovendien niet voor gezorgd dat meer kinderen blijvend aan sport zijn gaan doen. Volgens de onderzoekers was het daarnaast erg onduidelijk dat EYOF en de Challenge bij elkaar hoorden.

ZES TON

Van den Hoogenband reageerde in U Vandaag ook op het overschrijden van de kosten van het sportevenement. Die vielen zes ton hoger uit dan werd begroot. "Tuurlijk hadden we het liefst quite gespeeld. Als je ziet met welk budget we het EYOF hebben neergezet, hebben we eigenlijk een goede prestatie neergezet", aldus Van den Hoogenband.

TOUR

De onderzoekers vinden dat er bij de start van de Tour de France in 2015 beter samengewerkt moet worden in de stad. Ze adviseren het NOC*NSF en het ministerie van Sport om bij dergelijke grote sportevenementen een actievere rol te spelen.
Koning Willem-Alexander opende het evenement voor jeugdsporters op 14 juli. De sportontmoeting zorgde uiteindelijk voor 4,8 miljoen euro aan bestedingen in Utrecht.