Speurhonden bij onderzoek dood Borst

BILTHOVEN - De politie heeft speurhonden ingezet bij het huis van de omgekomen Els Borst. Eerder donderdag maakte de politie bekend dat de Minister van Staat hoogstwaarschijnlijk door een misdrijf om het leven is gekomen en niet door een noodlottig ongeluk.
De conclusie dat Borst vermoedelijk van het leven is beroofd, komt na het vergelijken van resultaten uit diverse onderzoeken. Hoofdofficier van Justitie Johan Bac zegt dat het mogelijk is dat Borst een inbreker heeft betrapt, maar sluit ook een gerichte aanslag op haar leven niet uit.
Het lichaam van Borst werd maandagavond 18.45 uur gevonden in haar woning. De tijd van overlijden is nog niet duidelijk. De zaterdag ervoor werd ze voor het laatst gezien bij het D66-partijcongres in Amsterdam. Zondag liet ze verstek gaan bij een huisconcert in de buurt.

DOODSOORZAAK

De 81-jarige D66-politica werd maandagavond dood gevonden in de garage bij haar huis in Bilthoven. De politie kon de doodsoorzaak niet direct vaststellen en startte daarom een groot onderzoek. Justitie bevestigde donderdag dat ze in een plas bloed lag, maar wil geen nadere details geven.
Het Nederlands Forensisch Instituut concludeerde dat ze kort voor haar dood gewond is geraakt en aan haar verwondingen is overleden.
De politie heeft woensdagavond de resultaten van het forensisch onderzoek naast de bevindingen in en rond het huis van Borst gelegd. Daaruit blijkt dat een misdrijf waarschijnlijker is dan een noodlottig ongeval.

CONTACT

Justitie en de politie richten zich in het verdere onderzoek nu op de periode tussen haar vertrek vanaf de partijbijeenkomst en het moment waarop ze maandag werd gevonden. De politie wil ook weten met wie Borst de afgelopen tijd nog contact heeft gehad. De politie heeft een team van 30 rechercheurs op de zaak gezet.
D66-leider Alexander Pechtold noemt het in een reactie "heel triest dat Els waarschijnlijk door geweld is overleden". Hij hoopt voor de familie dat er snel meer duidelijkheid komt en dat de oud-minister niet lang heeft hoeven lijden. Minister-president Mark Rutte noemt het nieuws "een trieste ontwikkeling in een toch al heel verdrietige zaak".

Verslaggever Mark van der Wel is in Bilthoven en D66-lijsttrekker Poot zit in de studio