Omwonenden bij besloten bijeenkomst Borst

BILTHOVEN - Een twintigtal buren van oud-minister Els Borst uit Bilthoven en burgemeester Gerritsen van de gemeente De Bilt zijn donderdagavond aanwezig geweest bij een buurtbijeenkomst over het overlijden van de politica.
"Je kon merken dat mensen geschokt zijn en blij waren met de bijeenkomst", zei Gerritsen na afloop van de bijeenkomst in verzorgingshuis Schutsmantel tegen RTV Utrecht. De aanwezigen konden met medewerkers van Slachtofferhulp in gesprek gaan en de politie was aanwezig voor vragen.
Donderdagmiddag werd bekend dat de politica hoogstwaarschijnlijk door een misdrijf om het leven is gekomen. "Dat de politie bekend heeft gemaakt dat de dood van mevrouw Borst waarschijnlijk het gevolg is van een misdrijf, schokt mij diep", liet Gerritsen eerder donderdag via de website van de gemeente weten.
"We waren er helaas al op voorbereid dat dit een mogelijke oorzaak van haar dood zou kunnen zijn. Maar nu dit door de politie als waarschijnlijk wordt geacht, komt dat toch hard aan", schrijft hij.
Zijn medeleven gaat in eerste instantie uit naar de familie en directe omgeving van mevrouw Borst, zei hij. "Waar mogelijk en gewenst biedt de gemeente ondersteuning. Er is een goed contact met de omwonenden", aldus Gerritsen.
"De politie en het Openbaar Ministerie gaan verder met hun onderzoek. Daar moeten ze echt alle ruimte voor hebben. Wij wachten dit verder af", zegt hij.

INBREKERS

In de buurt is de vrees dat Els Borst door een inbreker om het leven is gebracht. Steeds vaker wordt er ingebroken op en rond de Ruysdaellaan. Dat zeiden drie omwonenden donderdag tegen het ANP.
Een buurman zegt dat de angst in de buurt groeit. De dood van Borst geeft volgens hem "een griezelig gevoel". Een vrouw stelt dat jongens door het bos vanuit Utrecht naar De Bilt komen om in te breken.
"Heel bedreigend, en een heel eng idee dat dit zo dichtbij is gebeurd. Stiekem hoopte ik dat het een politieke moord zou zijn geweest, maar dat zal wel niet", zegt ze.
Volgens cijfers van de politie werden dit jaar in de directe omgeving van de woning van Borst aan de
Ruysdaellaan acht woninginbraken of pogingen daartoe geregistreerd. In heel Bilthoven zijn in 2014 tot nu toe 21 woninginbraken of inbraakpogingen vastgelegd.

Omwonenden bij besloten bijeenkomst Borst