TIJDLIJN: Onderzoek naar overlijden Els Borst

BILTHOVEN - D66-politica en Minister van Staat Els Borst werd op maandag 10 februari dood aangetroffen in haar woning aan de Ruysdaellaan in Bilthoven. Het gaat om een misdrijf, denkt de politie. In deze tijdlijn de ontwikkelingen tot en met woensdag 19 februari op een rij.

WOENSDAG 19 FEBRUARI

13.25 uur: Ook een oproep in Bureau Hengeveld.

DINSDAG 18 FEBRUARI


21.30 uur: In het tv-programma Opsporing Verzocht meldt politiewoordvoerder Bernhard Jens dat er geen aanwijzingen zijn dat er is ingebroken bij Els Borst. In het programma wordt het huis en de auto van de D66-politica getoond.
13.30 uur: In de Eerste en Tweede Kamer wordt stilgestaan bij de dood van Els Borst. De Kamervoorzitters en minister-president Mark Rutte houden toespraken. De premier noemt Borst een "ijzeren dame met een fluwelen handschoen."
12.49 uur: Het onderzoek naar de spullen die zondag in de bossen bij het huis van Borst zijn gevonden is nog gaande. De politie maakt niet bekend of er al sporen of tips zijn die licht werpen op de doodsoorzaak van de politica. Ook het moment van overlijden houdt de politie nog voor zich.
12.34 uur: In Opsporing Verzocht en Bureau Hengeveld zal de politie een algemene getuigenoproep doen. Het onderzoeksteam wil weten wie de oud-minister in de laatste dagen van haar leven heeft gezien. "Er wordt niet om specifieke informatie gevraagd," zegt een woordvoerder.

MAANDAG 17 FEBRUARI

16.35 uur: Het rechercheteam werkt met ongeveer 30 mensen op volle sterkte door aan de zaak, zegt de politie.
16.05 uur: Politie meldt dat nog geen beslissing is van rechercheteam over een item in Opsporing Verzocht en Bureau Hengeveld. Morgen wordt daar knoop over doorgehakt.
14.00 uur: Politie zegt dat er overleg wordt gevoerd over een mogelijke getuigenoproep, dinsdag in Opsporing Verzocht en woensdag in Bureau Hengeveld.
10.22 uur: De politie geeft de straat bij het huis van Els Borst vrij. Alleen de schermen rond het huis staan er nog. Het huis en de tuin gelden nog steeds als een zogenoemde plaats delict en blijven daarom ontoegankelijk, zegt een politiewoordvoerder.
05.53 uur: De digitale tv-zender BEST24 zendt vanavond om 21.30 uur een herhaling uit van Villa Felderhof waarin Els Borst onder meer vertelt over haar jeugd.

ZONDAG 16 FEBRUARI

13.30 uur: De zoekactie in het bos is afgerond, meldt de politie. De gevonden spullen worden onderzocht. Het huis van Els Borst blijft afgeschermd met hekken. De politie wil nog niet kwijt wat de actie heeft opgeleverd.
13.24 uur: De zoekactie achter het huis van Els Borst komt een dag na activiteiten van scouts in het bos. Hen is zaterdag niets bijzonders opgevallen, zegt een woordvoerder tegen RTV Utrecht.
10.54 uur: De vijver in het bos wordt voorlopig overgeslagen. Mogelijk gaan duikers daar de komende dagen nog het water in.
10.36 uur: Zoektocht verplaatst naar ander stuk bos. De meeste vondsten worden in blauwe plastic zakken gestopt, of het nu om lege bierflesjes gaat of om een oude hockeystick. Wat nader onderzoek waard lijkt wordt direct in bruine zakken afgevoerd.
09.27 uur: Politiewoordvoerder zegt dat er veertig tot vijftig mensen 'op linie' achter het huis van Els Borst speuren. Er zijn geen tips over het bos binnengekomen, maar de politie wil simpelweg alles uitsluiten.
07.36 uur: ME kamt in Bilthoven het bos achter het huis van Els Borst uit, op zoek naar sporen van eventuele dader(s). Het gaat om een gebied van ongeveer een kilometer bij een halve kilometer.

ZATERDAG 15 FEBRUARI

16.40 uur: De politie meldt dat zondagochtend een peleton van de Mobiele Eenheid klaar staat, mocht er een reden zijn voor een uitgebreide zoektocht.
15.50 uur: Lijkwagen vertrekt bij Academiegebouw om stoffelijk overschot van Els Borst naar haar laatste rustplaats in Bilthoven te brengen.
12.13 uur: De dienst is afgelopen en de Domkerk loopt langzaam leeg.
10.31 uur: In de Domkerk is de herdenkingsdienst begonnen.
10.03 uur: Ook oud minister-president Ruud Lubbers, D66-leider Alexander Pechtold, minister Edith Schippers, gedeputeerde Ralph de Vries en VVD-politica Annemarie Jorritsma zijn bij de dienst aanwezig.
09.47 uur: De Telegraaf heeft een betrokkene bij het onderzoek gesproken. Die zegt dat het stoffelijk overschot van Borst 'zwaar toegetakeld' was. Borst zou met kapotte knokkels en een hoofdwond zijn gevonden, aldus het dagblad. De politie gaat op dergelijke details niet in.
09.29 uur: Deuren van Domkerk gaan open. Oud-PvdA-leider Wouter Bos, oud-Commissaris van de Koningin Boele Staal en oud-minister-president Wim Kok arriveren.
07.58 uur: Het Domplein wordt afgesloten voor de herdenkingsbijeenkomst van Els Borst.

VRIJDAG 14 FEBRUARI


17.00 uur: Na de dienst in de Domkerk in Utrecht wordt Els Borst zaterdagmiddag begraven in Bilthoven, zegt verslaggever Dennis van Ommeren.
15.33 uur: De Eerste en Tweede Kamer herdenken Els Borst dinsdag. In beide Kamers zal minister-president Rutte kort spreken. Familie van Borst zal bij beide herdenkingen aanwezig zijn.
15.00 uur: Het kabinet hoopt dat er snel meer duidelijkheid komt in de zaak. Het onderzoek van politie en justitie moet nu zijn beloop hebben, zei premier Mark Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie.
14.04 uur: Het Domplein wordt zaterdag afgezet voor publiek vanwege de herdenkingsdienst voor Els Borst. De pers mag buiten vanaf gepaste afstand beelden maken. Dat staat in het draaiboek dat D66 openbaar maakte.
13.40 uur: Voor de woning van Els Borst in Bilthoven leggen mensen bloemen neer.
13.37 uur: D66 maakt het draaiboek voor de herdenkingsdienst van Els Borst bekend. Tijdens de herdenkingsdienst spreken onder andere voormalig minister-president Wim Kok en Andra Neefjes-Borst, de dochter van Els Borst, D66-fractievoorztter Alexander Pechtold en D66-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Roger van Boxtel.
13:28 uur: Ook GroenLinks legt de campagne zaterdag deels stil. De activiteiten in de binnenstad zijn afgelast uit respect voor Els Borst. Wel deelt de partij flyers uit in Lunetten. De Utrechtse VVD legt alle campagneactiviteiten morgen eveneens stil.
12.59 uur: De Utrechtse SP stelt de feestelijke aftrap van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen uit vanwege de herdenkingsdienst voor Els Borst die morgen in de Domkerk wordt gehouden. Eigenlijk zou de campagne morgen op de Stadhuisbrug van start gaan, maar dat vindt de partij volgens fractielid Nicole van Gemert ongepast. De SP beraadt zich nog op een nieuwe datum.
11.15 uur: De politie maakt bekend dat er meerdere tips over Els Borst zijn binnengekomen. De informatie komt van mensen die menen dat zij de oud-minister na zaterdagavond nog hebben gezien. Ook hebben zich mensen gemeld die in de afgelopen maanden contact met de minister van Staat hadden.
11.01 uur: Het is niet mogelijk om de overleden Els Borst nog van de kieslijst van D66 in De Bilt te halen. De voormalig minister van Volksgezondheid staat als lijstduwer op nummer 21 van de lijst.
10.36 uur: Een woordvoerder van D66 laat weten dat de uitvaart van Els Borst in de Domkerk besloten zal zijn. Het huidige kabinet is uitgenodigd, evenals haar collega-ministers uit de periode dat ze minister van Volksgezondheid was. Later vandaag wordt meer bekend over de invulling van de rouwdienst.
09.00 uur: Rond de Domkerk in Utrecht zal vandaag hard worden gewerkt aan de voorbereidingen voor de herdenkingsdienst voor Els Borst. Zo worden in overleg met de gemeente Utrecht onder meer dranghekken geplaatst. Dit heeft er onder meer mee te maken dat een aantal prominente gasten beveiligd wordt.

DONDERDAG 13 FEBRUARI


22.05 uur: Burgemeester Gerritsen wil kijken of Els Borst alsnog van de lijst van D66 De Bilt afgehaald kan worden, zegt hij tegen RTV Utrecht. Ze staat als lijstduwer op de lijst en die kan eigenlijk niet meer aangepast.
22.05 uur: Besloten bijeenkomst afgesloten. Burgemeester Gerritsen tegen RTV Utrecht: "Je kon merken dat mensen geschokt zijn en blij waren met de bijeenkomst."
20.00 uur: Een twintigtal buren van oud-minister Els Borst uit Bilthoven, burgemeester Gerritsen en enkele raadsleden van de gemeente De Bilt zijn aanwezig bij een buurtbijeenkomst over het overlijden van de politica.
16.00 uur: Speurhonden worden ingezet bij huis Els Borst.
15:34 uur: Burgemeester Arjen Gerritsen meldt aan RTV Utrecht dat er voor omwonenden een besloten bijeenkomst is.
15.05 uur: Veel politie en media bij het huis van Els Borst, meldt verslaggever Remco Andringa.
14.50 uur: D66 schort de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen op. Niet alleen vanwege de dood van Els Borst, maar ook vanwege het overlijden van oud-burgemeester van Hilversum Ernst Bakker.
14.00 uur: Burgemeester Gerritsen op de site van De Bilt: "Dat de politie bekend heeft gemaakt dat de dood van mevrouw Borst waarschijnlijk het gevolg is van een misdrijf, schokt mij diep."
12:57 uur: D66-leider Pechtold twittert: Heel triest dat Els waarschijnlijk door geweld is overleden. Ik hoop op snelle helderheid voor familie en dat zij niet lang heeft geleden.
12.45 uur: hoofdofficier van justitie Bac: "Van het stoffelijk overschot van Els Borst is dinsdagmiddag een scan gemaakt in het academisch ziekenhuis in Maastricht. Daarna heeft het Nederlands Forensisch Instituut sectie op haar lichaam verricht."
12.35 uur: De vergadering van de Tweede Kamerwordt geschorst nu bekend is geworden dat Els Borst waarschijnlijk door een misdrijf om het leven is gekomen. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg schorst tot 13 uur.
12.28 uur: Politie: Dood van Els Borst is waarschijnlijk toch een misdrijf.
06.00 uur: Uit een rouwadvertentie in de Volkskrant wordt duidelijk dat zaterdagmorgen om 10.30 uur in de Utrechtse Domkerk een herdenkingsdienst wordt gehouden. Daarna is de begrafenis in besloten kring. "Els hield van bloemen, maar zou een gift aan het Koningin Wilhelmina Fonds ook op prijs hebben gesteld", aldus de advertentie.

WOENSDAG 12 FEBRUARI


13.00 uur: Er zijn geen braaksporen gevonden, laat de politie weten.
12.00 uur: De politie wilde duidelijkheid geven over de dood van Els Borst, maar kan nog steeds niets zeggen over de oorzaak. Wel is bekendgemaakt dat ze is overleden door het letsel dat op haar lichaam is aangetroffen. Wat het letsel is, wil de politie niet zeggen.

DINSDAG 11 FEBRUARI


16.10 uur: ANP meldt dat de dood van Els Borst de wereldpers haalt.
Middag: De schouwarts heeft in Maastricht een scan op het lichaam laten uitvoeren.
11.05 uur: Er wordt sectie op het lichaam verricht, meldt verslaggever Dennis van Ommeren.
11:04 uur: Politiebericht: Nog steeds onduidelijk hoe en waaraan Els Borst is overleden. Onderzoek gaat door.
Eind van de nacht: Lichaam van Els Borst uit de woning gehaald en overgedragen aan de schouwarts.
08.15 uur: Minister-president Rutte noemt in een verklaring het overlijden van Minister van Staat Els Borst 'totaal onverwacht en een grote schok'.
00:33 uur: Politie maakt in een persbericht officieel bekend dat de dode vrouw de 81-jarige Minister van Staat Els Borst-Eilers is. Het is niet duidelijk of haar dood het gevolg is van een ongeval of een misdrijf of dat het een natuurlijke dood betreft.

MAANDAG 10 FEBRUARI


23:29 uur: Bij de woning in Bilthoven doet de Forensische Opsporing onderzoek.
23:16 uur: Politie twittert: In de garage aan de van Ruysdaellaan is lichaam van vrouw aangetroffen. De politie doet onderzoek.
22:31: D66-leider Alexander Pechtold maakt op Twitter bekend dat de overleden vrouw Els Borst is. "Ben intens verdrietig: Els Borst, minister van Staat en oud-minister van VWS is totaal onverwacht overleden."
22:24 uur: Condoleanceregister geopend op condoleance.nl
22.20 uur: Eerste bericht van het ANP over overlijden, op basis van het AD.
21.40 uur: Politie meldt dat rond 18.45 uur het levenloze lichaam van een vrouw is aangetroffen en dat een onderzoek loopt.
19.17 uur: Brandweer opgeroepen om te helpen op de Ruysdaellaan 21
19.00 uur: Politie start met groot onderzoek naar de dood van Els Borst.
18.18 uur: Ambulance opgeroepen naar de Ruysdaellaan 21, het woonadres van Els Borst.

ZONDAG 9 FEBRUARI


16.00 uur: Els Borst laat verstek gaan op een huiskamerconcert in de buurt, waar ze zich wel voor had aangemeld.

ZATERDAG 8 FEBRUARI


19.30 uur: Els Borst het laatst gezien op het D66-congres in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Ze zou in ieder geval een deel van de reis met de auto hebben gemaakt.


Overzicht van gebeurtenissen op de eerste dagen na de vondst van het lichaam van Els Borst

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.